
 

 

Opinion No. 15-1684  

November 22, 1915  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr T. J. Guilfoil, Chief Accountant, State Tax Commission, Santa Fe, New Mexico.  

Interpretation of mining tax law of 1915.  

OPINION  

{*254} I have before me your letter of the 20th inst. in which you say that the State Tax 
Commission has requested you to obtain my opinion as to several matters enumerated 
in your letter concerning the new mining tax law, which is published as Chapter 55 of 
the Laws of 1915, and I will try to answer your questions as briefly as possible.  

You first call attention to Paragraph 5 of Section 2 of the act. That section is the one 
which requires every person, corporation or association of persons engaged in actual 
mining, to make out and forward to the State Tax Commission at sometime during the 
month of January a sworn statement in writing concerning the operation of each mine or 
group of mines worked by such person, corporation or association during the year 
preceding the first day of January, and the matters to be contained in that statement are 
set out in six numbered sub-divisions of the section, the fifth of which requires a true 
and correct statement and account of the actual expenditures of money and labor in 
extracting ore or mineral from the mine and transporting the same to the mill or other 
treatment or reduction or refining works, and of the cost of the preparation, treatment, 
reduction, refining and handling of the same and conversion thereof in money or its 
equivalent. You ask whether the phrase "actual expenditures of money" excludes from 
this statement items unpaid, the expenditure of which had been incurred at the time of 
the filing of the required report. As I understand this question, you desire to know 
whether items of cost of production of the output of the mine during the preceding 
calendar year, liability for which has been incurred but which has not been actually paid 
during the year, can be considered as part of the actual expenditures mentioned in the 
statute.  

Taking the statute as a whole, it is obvious that the legislative intention is to impose a 
tax upon the net value of the mining product. In order to ascertain that net value, the 
statute authorizes the deduction from the gross value of the output, of the cost of 
creating that output. I am unable to see any reason why all expenditures necessary to 
create the output of the mine, whether actually paid before the end of the year or 
standing merely as liabilities which {*255} must be paid, should not be taken into 
consideration and deducted from the gross value of the output.  

I do not believe that by the use of the word "expenditures" the intention was to limit its 
meaning to actual disbursements of money, as clearly the legislative intent is to tax the 



 

 

net value of the output of the mine, and in order to ascertain that net value, not only 
money actually disbursed should be taken into account, but also the unpaid bills for 
expenses necessary to create the output.  

You next ask whether the same wording of the statute excludes amounts set aside as a 
reserve by a mining company for depreciation of property of such companies, such 
reserves being usually rated as expenditures, although not involving any actual 
expenditure of money. I have no doubt that anything taken into account by a mining 
company on account of depreciation in the value of property cannot be considered as a 
part of the expenditures mentioned in Paragraph 5 of Section 2 of the act Provision is 
made in the act for the taxation of property of mining companies in addition to the 
taxation of the net produce, and any depreciation in value of such other property could 
be taken into account only in fixing the valuation of such other property as is mentioned 
in Section 7 of the act, which, in effect, provides for the taxation of improvements, 
buildings, erections, structures and machinery placed upon any mine or used in 
connection therewith, or used in the transportation, reduction or refining of the product 
thereof, and for the taxation of the value which lands may have for other than mining 
purposes, all such property being taxable in the same manner as other property of like 
kind.  

You next call attention to Section 3 of the act which provides, among other things, that 
such expenditures as are mentioned in the preceding section "shall not include the 
salaries, or any portion thereof of any person or officer not actually engaged in the 
working of such mine or in the reduction, transportation, sale or refinement of such 
mineral, or personally superintending the management thereof," and you ask whether 
this language excludes expenditures for the bookkeeping or the accounting 
departments of mining companies where they are maintained as such, and also whether 
it excludes the salary of a general manager of a mining company where such mining 
company employes in addition to a general manager, a mining superintendent, who is in 
direct charge of mining operations, and as such, reporting to the general manager.  

As to the first part of this question, it seems quite clear that employes engaged in 
keeping the accounts of mining companies cannot be considered as actually engaged in 
the working of the mine. It cannot be possible that men who are engaged in keeping 
books of account, whose work must necessarily be based upon information brought to 
them from others, who may or may not be actually engaged in mine work, can be 
considered as engaged in the working of the mine. This applies equally to the other 
language about persons actually engaged in the reduction, transportation, sale or 
refinement of the mineral.  

{*256} The other portion of your question cannot be answered so as to cover every 
possible case. The circumstances of operation and management may be so different 
with different companies that a general rule cannot be made applicable. There might be 
cases where a company would have a mine superintendent and possibly a number of 
them, who would be sub-ordinate to the general manager and yet by its method of 
conducting its business that general manager would personally superintend the 



 

 

management of the mines. In other cases the general manager might not come in 
actual contact with the management of the mines except through the subordinate 
mining superintendent, and in such case his salary could not figure as a part of the 
expenditures we are considering, while in the case first supposed, it might be included.  

You next ask, in addition to the question previously given as to the including of 
expenditures for depreciation or depletion of property, whether the statute does not also 
prohibit the including of expenditures or reserves for depreciation, depletion, interest, 
insurance and taxes, and as to this, which only adds to the previous question the 
consideration of interest, insurance and taxes, I am of opinion that the same question 
must be given as to the earlier question. Interest, insurance and taxes cannot be 
considered as a part of the actual expenditures mentioned in Paragraph 5 of Section 2 
of the act.  

You finally ask whether it would not be proper, in order to arrive at the value of mineral 
production, to adopt the following plan:  

"To the gross sales of product sold during year 1915, add thereto the amount of product 
on hand and unsold as at Dec. 31st, 1915, (close of the year for which mining 
companies are reporting and upon which their assessment is based,) at not less than 
the market value thereof."  

It appears to be clear that this proposed method is not only proper but is absolutely 
required by the language to be found in the second paragraph of Section 4 of the act. 
That paragraph defines what is meant by the net value of mineral output as the term is 
used in the act, and declares that it means the difference between the actual cost of 
production, transportation, treatment, shipment and sale of same, such cost evidently 
being the actual expenditures mentioned in Paragraph 5 of Section 2, and the amount 
realized if sold "or which could be realized at the time of making such report, by the sale 
of the same," not to be less than the true market value thereof. It is perfectly plain that 
the legislature intended to include the value of the product, whether sold or unsold, and 
therefore it would be proper to proceed in the manner you have indicated.  


