
 

 

Opinion No. 16-1735  

February 10, 1916  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Dr. W. E. Kaser, Secretary, New Mexico Board of Health, East Las Vegas, New 
Mexico.  

State board of health and county health officers.  

OPINION  

{*305} I have today received your letter of the 7th instant in which you ask a series of 
five questions on the subject of county health officers. The legislation as to those 
officers is in such condition that it is difficult, with any confidence, fully to answer your 
questions, but I will endeavor to do so as far as I am able, first stating your question and 
then making some answer to it.  

1. What relation does a regularly appointed health officer have to the State Board of 
Health?  

This is made difficult in consequence of the action of the legislature in 1909 in changing 
the law as to the appointment of county health officers. By Section 22 of Chapter 103 of 
the Laws of 1903, the territorial board of health was authorized to appoint in each 
county one reputable physician who should be the county health officer and be subject 
to the orders of the board and be its chief executive officer in his county for the purpose 
of carrying out the provisions of the act. In 1909, by Section 4 of Chapter 99 of the laws 
of that year, the board of county commissioners in each county was authorized annually 
to contract, in writing, with some reputable physician who is to be the county health 
officer of the county. He was declared to be subject to the orders of the board of county 
commissioners and to be their chief officer for the purpose of carrying out any health 
regulations. This provision reappears in the codification of 1915 as Section 4627 with a 
change which broadens the authority of the county health officer very materially, as it is 
declared that he and his assistants, "for the purpose of enforcing the provisions of the 
four preceding articles of this chapter," shall be vested with the powers of a constable. 
The four preceding articles relate to "Nuisances," "Quarantine," Vaccination" and "Dead 
Bodies," respectively.  

In as much as the board of health has no control over the employment or discharge of 
the county health officer, it is difficult to {*306} see just what relation there can be 
between the board and such officer. The board cannot control him as he is in no way 
subject to its orders.  

2. Is it incumbent upon the State Board of Health to recognize a county health officer 
appointed by board of county commissioners?  



 

 

I am not sure that I exactly understand this question. The county health officer 
appointed by the county commissioners, is a public officer and in the discharge of his 
duties might officially have relation with the board of health and the board can properly 
recognize his official existence the same as it would of any other public officer with 
whom it comes in contact.  

3. Does a county health officer require any specified authority expressed by State Board 
of Health?  

I cannot see that there is anything in the law which requires any specified authority to a 
county health officer from the state board of health, even though the county health 
officer is charged with the duty of carrying out the provisions of statutes which relate 
almost entirely to the board of health, its powers and regulations.  

4. Has not the regularly appointed county health officer authority to make rules or 
regulations regarding quarantine or health matters in his county without special authority 
or sanction of State Board of Health providing such regulations do not conflict with 
regulations issued by State Board?  

I cannot discover that the county health officer has any authority to make rules or 
regulations. He is charged with the duty of carrying out the provisions of the statute 
relating to the state board of health, and among other statutory provisions, that board is 
authorized to make rules and regulations not in conflict with law, and I believe that it 
becomes incumbent on the county health officer to take notice of and enforce the rules 
and regulations prescribed by the state board.  

5. What power has the county health officer in an incorporated village that has no 
special health ordinance of its own and no special health officer? Is the county or the 
incorporated village responsible for bills so incurred by the county health officer?  

The jurisdiction of the state board of health appears to have authority to exercise its 
powers even in incorporated places, with the exception of those provisions relating to 
"Nuisances," and Section 4622 of the codification provides that the costs of carrying out 
the provisions of Articles 3, 4, 5 and 6 of Chapter 92 of the codification when incurred in 
any city, town or village, shall be paid by such city, town or village, and this payment is 
to be made apparently without regard to whether or not the incorporated place has a 
special health ordinance or a special health officer or not. The same section provides 
that all costs incurred outside of any such incorporated place shall be paid by the board 
of county commissioners.  


