
 

 

Opinion No. 16-1736  

February 10, 1916  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. J. R. Hull, Clovis, New Mexico.  

Five members attending a meeting of city council constitutes a quorum.  

OPINION  

{*307} I have just received your letter of the 8th instant in which you say that the city 
council of Clovis is composed of eight councilmen and the Mayor, and you ask whether 
five councilmen, one of whom acts as chairman of the meeting, constitute a quorum, all 
five voting upon the propositions brought before the council.  

I do not find in the statutes any distinct provision on this subject, but Section 3584 vests 
the corporate authority of cities in a Mayor and board of aldermen, to be denominated 
"The City Council." It is, perhaps, not entirely clear from the wording of the statute, 
whether the board of aldermen is to be denominated "The City Council," or the 
combination of the mayor and the board of aldermen, but I do not think that this is 
important to an answer to your question as either way there can be no doubt that five 
aldermen constitute a quorum. A quorum is sufficient to do business, and a majority of 
that quorum is sufficient to carry any motion or resolution brought before the council. It 
is true that the statute says that the mayor shall be the presiding officer and shall vote 
only when there is a tie vote, but Section 3600 authorizes the members of the council to 
elect from their own body, a temporary president, and in the absence of the mayor, that 
temporary president would discharge the duties of a presiding officer.  

I do not think it is important that all five should vote upon propositions brought before 
the council as long as the record shows the presence of the five and the vote of a 
majority of the five for or against any proposition.  


