
 

 

Opinion No. 16-1766  

March 28, 1916  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. Pearce C. Rodey, Albuquerque, New Mexico.  

Interpretation of Section 12 of Article IX of the Constitution, and qualification of 
voter at municipal bond election.  

OPINION  

{*336} I have this morning received your letter of yesterday asking me as to the 
interpretation to be put upon Section 12 of Article IX of the State Constitution, which 
section is the one which provides for the submission to the qualified electors of cities of 
the question of incurring municipal debt, and I take pleasure in giving you my views as 
to the matters indicated in your letter.  

You say that section provides for the levying of a tax to cover interest and to provide a 
sinking fund in case municipal bonds are issued, and you ask whether the levying and 
collection of the tax would be necessary in the event that the return from the water rents 
were more than enough to meet those charges. In the first place, the constitutional 
provision is that the ordinance by which the debt is contracted, must provide for the levy 
of tax sufficient to pay the interest on, and to extinguish the principal of, such debt within 
fifty years, but there is nothing to indicate that the ordinance must be construed as 
mandatory so as to require the levying of the tax if it is not necessary. If the money 
derived from the collection of water rates would be sufficient to pay interest and provide 
for a sinking fund, or if the general funds of the city should be sufficient to be used for 
those purposes, there could be no sense in holding that this special tax must be levied. 
No bond holder would have any standing in court to compel the levying of such a tax 
unless he could show that he would be injured by the failure to levy it, and as long as he 
receives his interest, and provision is made for the extinguishment of the debt, he could 
have no ground for complaint.  

You further ask my opinion as to the legal meaning of the language in the same section 
which requires the question of incurring the debt to be submitted at a regular election for 
city officers "to a vote of such qualified electors thereof as have paid a property tax 
therein during the preceding year."  

I am of opinion that in order to be qualified to vote on any proposed municipal bond 
issue, the elector must be registered, and that this is distinctly required by Section 3592 
of the Codification. That section provides for registration of voters for any annual, or any 
other election in all municipalities in the state, and it distinctly declares that no person 
whose name is not registered shall, on any account, be permitted to vote at the election. 
The constitutional provision requires that the question of incurring indebtedness must be 



 

 

submitted at a regular election for officers of the city. A resident of the city who has not 
been registered is not qualified as an elector, and cannot vote at such an election upon 
any question which may be submitted thereat.  

{*337} The phrase "property tax" in the Constitution must be held to cover any kind of 
property, whether real or personal. If the intention had been to limit it to any particular 
kind of property, apt words could easily have been used to effect that intention.  

You also ask as to the period of time which I consider to be covered by the phrase 
"during the preceding year." I do not see how there can be any reasonable doubt as to 
what this means, but I have been informed that some persons have thought the 
meaning is the preceding calendar year. I am clear that it means the period of time 
covering one year next preceding the day of the election, and not the calendar year 
preceding the one in which the election is held. This gives to the words their ordinary 
meaning, and there is no reason to depart from such meaning. Any qualified elector 
who has, within one year next before the day of the election, paid a property tax in the 
town, is entitled to vote. The other construction would deprive a man, who in January of 
the year in which the election is to be held, might have paid up several years' taxes, of 
any right to vote.  

You also ask whether payment by the husband of a tax on community property would 
be considered as meeting the qualification of a payment of a property tax, even though 
the title to the community property may stand in the name of the wife. As I understand 
the law, community property is to be regarded the same as the property of a 
partnership, and if the husband pays a tax upon such property he should be regarded 
as qualified to vote upon a bond issue. By Section 2764 of the Codification it is declared 
that when property is conveyed to a married woman by an instrument in writing, the 
presumption is that the title is to be vested in her as her separate property, but this 
presumption is, of course, not conclusive, and as I understand your question, it relates 
only to what certainly is community property.  

I believe the foregoing fully covers all matters mentioned in your letter.  


