
 

 

Opinion No. 16-1824  

June 12, 1916  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. Lewis V. Greer, 1206 Busch Building, Dallas, Texas.  

Whether joint stock associations should qualify as foreign corporations before 
doing business in New Mexico.  

OPINION  

{*388} I have received your letter of the 9th instant in which you say that upon 
investigation of the New Mexico statutes you have come to the conclusion that a joint 
stock association, having its principal office in Texas, is not required to take out a permit 
to do business in New Mexico, but that you would like for me to let you know whether or 
not this is true, and ask my opinion on this matter.  

I believe there is absolutely nothing in the statutes of New Mexico which makes any 
reference to joint stock associations, and consequently the first natural impression one 
would have is like yours, but I am not entirely satisfied that this would be correct.  

I have not had time to make any exhaustive examination of authorities, but I have found 
one New Jersey case, of the Tidewater Pipe Company v. State Board of Assessors, 
reported in 27 L.R.A., at page 684, which makes me a little doubtful. You will find, upon 
examination, that a question decided in that case was as to whether the Tidewater Pipe 
Company, Ltd., which was a joint stock company of Pennsylvania, was, in New Jersey, 
for purposes of taxation, to be considered a corporation or not, and the court held that 
for New Jersey taxing purposes it must be considered a corporation, although the courts 
of Pennsylvania did not regard such associations as corporations. The court said that 
although that view might be entertained in the domestic forum, it was not conclusive 
upon foreign jurisdictions, and that if the association were invested, by the laws under 
which it came into being, with the essential characteristics of a corporation, it might be 
treated as one in other states.  

There seems to be some reason to hold that this New Jersey decision would be 
applicable. By the statutes of Texas such associations may, like corporations, sue or be 
sued in any court of the state without making the individual stockholders parties to the 
suit, {*389} and a judgment in such suits is conclusive on the individual stockholders 
and members as if they were individually parties to the suits. Any judgment against the 
association is binding on the joint property of all members, although not binding on the 
individual property of the members, except so far as individual members may have been 
made parties and served with process.  



 

 

The Texas statutes have also provisions that in suits against joint stock associations, 
process may be served on the president, secretary or treasurer, or upon the local agent 
in the county in which suit is brought.  

Some of these things so provided appear to be characteristics of corporations, and at 
present I would not like to predict with any confidence what our courts would hold if the 
question were fairly presented, and in view of the statutory provision in Section 987 of 
the Codification of the New Mexican statutes, it might be hazardous, to say the least, for 
such an association to do business without having obtained a certificate from the State 
Corporation Commission that the association is authorized to transact business in this 
state. Section 597 provides that a foreign corporation shall not maintain any action in 
this state upon any contract made by it in this state until it has obtained the required 
certificate from the Corporation Commission.  

Joint stock associations constitute a class of anomalous entities, generally held to be 
something between a corporation and a partnership, with some of the characteristics of 
each, although I find in some cases that courts have declared them to be simply 
partnerships with every member liable for all association debts, and the answer to your 
question is not at all easy, and I must say that I remain in great doubt about it.  


