
 

 

Opinion No. 16-1827  

June 17, 1916  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Mr. A. R. Moses, County Surveyor, Tucumcari, New Mexico.  

Bill of county surveyor for survey of a proposed road should be presented to 
county commissioners.  

OPINION  

{*390} I have today received your letter of the 15th instant in which you say that by 
direction of the board of county commissioners you have just finished the survey of a 
proposed road, and you ask for advice as to how or to whom to make claim for 
compensation. You say that the County Clerk is of opinion that all matters of claims 
pertaining to roads must be presented to the County Road Board, but you say that you 
have not read any law to that effect, and you also desire to know the rate of 
compensation to which you are entitled for such work done for the county, and what is 
allowable to chainmen and flagmen as assistants in the work.  

Under the direction contained in Section 1 of Article X of the Constitution the legislature 
of 1915, by a statute which is published as Chapter 12 of the laws of that year, fixed the 
annual compensation of county officers, and declared that the surveyor should be 
entitled to $ 10.00 per day, and in the class of counties to which yours belongs, he 
would not receive pay for more than 150 days in the year. As to whether there must be 
paid, in addition to the $ 10.00, expenses of assistants, transportation, etc., is now 
somewhat uncertain in view of what I understand has been decided by Judge Raynolds, 
of Albuquerque. I am told that he held that the {*391} $ 10.00 must cover, not only the 
services of the surveyor, but all of his expenses. I have been of a different opinion, and 
have so advised several county surveyors. I hope that the county surveyor at 
Albuquerque will appeal his case so that we can have a definite adjudication by the 
Supreme Court which will be applicable everywhere. I still believe that the $ 10.00 
should be considered as the compensation for the surveyor, as I am sure that it would 
be very difficult to get competent surveyors to do such work for the counties at $ 10.00 a 
day with no allowance for other expenses. You will notice that the section of the 
Constitution above referred to declares that no county officer shall receive to his own 
use any fees or emoluments other than the annual salary provided by law.  

The statute under which your County Clerk has formed his opinion that such accounts 
must be presented to the county road board will be found in Sections 2646 to 2651 of 
the Codification, and if this were the only statute on the subject, his opinion would 
undoubtedly be correct, in view of the clear language of Section 2647, which provides, 
in substance, that all road and bridge funds shall be expended under the supervision 
and direction of the county road board. This statute has been passed upon by the 



 

 

Supreme Court of the State in the case of State v. Romero, 19 N.M. 1, and the court 
held that while this statute authorized the county road board to draw warrants upon the 
county treasurers against the county road fund, yet as to the provision which you will 
find in the next article of the Codification, as to the acquisition of land for road purposes, 
the authority still remains with the county commissioners to draw warrants against the 
county road fund to pay for such land. This power must also include the authority to 
appoint viewers and to pay all expenses in connection with the work of the viewers, or 
surveyor. It is, therefore, my opinion, based on that decision of the Supreme Court, that 
your claims for services of the kind described in your letter should be presented to the 
county commissioners for allowance and payment.  


