
 

 

Opinion No. 16-1850  

July 20, 1916  

BY: H. S. CLANCY, Assistant Attorney General  

TO: Mr. Isaias Sandoval, Jemez Springs, New Mexico.  

Bridges across acequias put in at expense of owner, and maintained by county 
authorities. Obstruction of a public road.  

OPINION  

{*409} I am in receipt of your letter of the 17th instant in which you ask for the opinion of 
this office as to who should maintain bridges which have been constructed across 
acequias.  

Under the provisions of either Section 2692 of the Codification, or Section 5708, it is 
perfectly clear that a bridge across an acequia shall be maintained by the county 
authorities, but that the owner or owners of any such acequia must put in the bridge at 
their own expense. This law applies to any ditch whether the main ditch or any lateral 
thereof, where the same crosses any public road. The mere fact that such acequias 
have existed for years without any bridges across them does not relieve the owners 
thereof from putting in bridges. You are, as I take it, an agent or employe of the county 
road board. You sign your letter as "Road Supervisor of Precinct No. 10", but the office 
of Road Supervisor has been abolished. Wherever it is necessary to have a bridge 
across an acequia, I believe that you should notify the owners thereof to put in the 
bridge at their expense, and in case they fail to do so, you should report the matter to 
the County Road Board who can then take the matter up with the District Attorney so 
that proper proceedings may be had in the court to compel the owners of the acequia to 
comply with the law.  

So far as the obstruction of a public road by the building of a fence across it is 
concerned, proceedings may be taken before a justice of the peace under the 
provisions of Section 2698, which makes it unlawful to in any manner obstruct a public 
road. There is no question but that a fence or a gate is an obstruction to a road. So far 
as Section 2630, which permits the placing of gates in a fence where the same crosses 
a public road, is concerned, that law, in the opinion of this office is not in force, and in 
that connection I enclose to you herewith an opinion addressed to Mr. S. L. Barker of 
Beulah, New Mexico, on December 27, 1915, which fully sets out the views of this office 
upon the subject.  


