
 

 

Opinion No. 16-1881  

October 11, 1916  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: Dr. W. E. Kaser, Secretary, New Mexico Board of Health and Medical Examiners, 
Las Vegas, New Mexico.  

As to rule of State Board of Medical Examiners in regard to graduates of medical 
schools in foreign countries.  

OPINION  

{*429} I have this morning received your letter of yesterday setting out a copy of a 
resolution adopted by the State Board of Medical Examiners, which is to the effect that 
in case of applications by graduates of foreign schools, by which I understand is meant 
schools in foreign countries, the applicant must furnish evidence, not only that he is a 
lawful holder of a diploma or other credentials presented, but that the school {*430} of 
which he is a graduate, at the time of his graduation was of a standing equivalent to the 
requirements of the Association of American Medical Colleges at the same date, and 
that if such evidence is not presented or is not satisfactory to the Board, the applicant 
must take the examination required by the New Mexico statute. You say that the Board 
would be pleased to have an expression from me as to the legality of the rule thus 
adopted.  

Our statute, in Section 4585 of the codification, provides that no college of any foreign 
country shall be recognized except to the same extent as such foreign country 
recognizes American colleges, and when said foreign college is of good standing under 
the laws of New Mexico. By the same section a medical college in good standing is 
defined to be one which has a standard as high as that required by the Association of 
American Medican Colleges and which has ample clinical facilities.  

By Section 4593 the Board is authorized and empowered to make all necessary rules 
and regulations for carrying out the provisions of this article.  

Owing to the practical difficulty of obtaining, from many foreign countries, information as 
to the laws of such countries and as to the standing of colleges therein, it appears to me 
quite clear that such a rule as the one which you have adopted is a reasonable and 
necessary rule and quite within the lawful authority of the Board. The only suggestion 
which occurs to my mind is as to whether it would be desirable to include in this new 
rule a requirement of the presentation of satisfactory proof upon the subject of the 
extent to which the foreign country recognizes American colleges, as that is part of the 
statutory provision in Section 4585, to which I have already referred. I believe that such 
a requirement would be proper, but it is for the Board to decide whether it is practically 
desirable or necessary.  


