
 

 

Opinion No. 16-1871  

September 26, 1916  

BY: FRANK W. CLANCY, Attorney General  

TO: State Corporation Commission, Santa Fe, New Mexico.  

Dissolution of a corporation.  

OPINION  

{*422} I have your letter of even date herewith, together with a petition presented to you 
by the New Mexico Loan and Trust Company, looking to its dissolution under the 
provisions of Section 919 of the Codification of 1915, and you ask whether or not the 
showing made is sufficient to warrant the Commission in issuing a certificate of 
dissolution under the provisions of the section mentioned.  

The first question which presents itself to one's mind, is as to the provision in the last 
clause of the section, to the effect that when all stockholders consent in writing to a 
dissolution, no meeting or notice thereof shall be necessary, but on filing said consent in 
your office, the certificate of dissolution shall be forthwith issued. Without quoting the 
whole section, it is sufficient to say that two meetings are provided for therein, the first to 
be of the board of directors, of which three days' notice shall be given, at which meeting 
a majority of the whole board may adopt a resolution to the effect that the board deems 
it advisable, and for the benefit of the corporation, that it should be dissolved. After the 
adoption of such a resolution, notice thereof must be mailed to each stockholder and a 
like notice of a meeting of the stockholders must be published in a newspaper for at 
least four weeks successively. It has been suggested that the clause as to no meeting 
being necessary should be limited to the meeting of stockholders, and that the 
preliminary {*423} meeting of the directors ought to be held, but I see no reason for thus 
limiting the broad language "that no meeting shall be necessary." The general purpose 
of the section is to provide for a dissolution upon the consent of not less than two-thirds 
of the stockholders at a meeting, or of all of the stockholders without any meeting. If all 
of the stockholders consent, there can be no necessity for even the preliminary meeting 
of the board of directors. Action by the board of directors is not essential to the purpose 
of this section of the statute, which is to effect a dissolution by the consent of the 
stockholders. Therefore, I conclude that no meeting of any kind is necessary in cases 
where all of the stockholders consent to the dissolution.  

If it appears from an examination that all of the consents in writing which are attached to 
the petition actually cover all of the stockholders as stated therein, it is my opinion that 
you will be justified in filing the papers and issuing the certificates of dissolution.  

I return herewith the letter from Marron & Wood, the petition, the list of stockholders, 
and such consents of stockholders as are attached to the petition.  


