
 

 

Opinion No. 16-1886  

October 17, 1916  

BY: H. S. CLANCY, Assistant Attorney General  

TO: Mr. M. B. Paden, Carrizozo, N. M.  

Absentee railroad employe vote.  

OPINION  

{*433} I am just in receipt of your letter of the 15th instant in regard to the right of 
railroad employes to vote in a precinct or county other than the one in which he is a 
qualified elector. The law upon this subject can be found as Sections 2007 to 2013, both 
inclusive, of the Codification of 1915. You can examine it at the office of the justice of 
the peace or at the office of the county clerk. It is very doubtful whether this law is a 
valid one in view of the provision contained in Sec. 1, Art. VII of the Constitution, which 
requires that a person must have been a resident of the precinct in which he offers to 
vote thirty days next preceding the election. It would hardly be proper for this office to 
declare an act of the legislature unconstitutional, {*434} that being within the province of 
the courts, but as before stated, this office believes it very doubtful if any court would 
declare the acts of the legislature upon this subject to be constitutional.  


