
 

 

Opinion No. 17-1993  

May 29, 1917  

BY: HARRY L. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. Lytton R. Taylor, Attorney, Las Cruces, New Mexico.  

County Officer Who Served the First Five Years of Statehood Not Eligible During the 
Succeeding Two Years  

OPINION  

I am in receipt of your letter of the 26th instant, in which you state that a county officer 
holds office from 1911 to 1916, and is now holding for the present term. You ask 
whether or not he is eligible to succeed himself for the next term of office. Section 2, 
Article 10 of the Constitution is as follows:  

"All county officers shall be elected for a term of two years, and after having served two 
consecutive terms shall be ineligible to hold any county office for two years thereafter."  

The section quoted is an amendment to the Constitution, adopted in 1914. The original 
section provided for a term of four years, and that no county officer, except the clerk and 
probate judge, shall be eligible to succeed themselves.  

In my opinion a county officer who served the first five years and succeeded himself 
during the present term of office, has served two consecutive terms and he is ineligible 
to hold any county office during the succeeding two years.  


