
 

 

Opinion No. 17-1973  

April 10, 1917  

BY: HARRY L. PATTON, Attorney General  

TO: Mr. R. M. Jackson, Aztec, New Mexico.  

In a School Election, Where a Vacancy Is to Be Filled, the Ballots Should Specify the 
Candidates for Such Unexpired Term. A Candidate Who Received a Majority for an 
Unexpired Term Is Elected Over a Candidate Who Received More Votes For a Full and 
Unexpired Term Together.  

OPINION  

I am in receipt of your letter of April 7, asking an opinion upon the recent election of 
members of the Board of Education held in your town.  

You submit two forms of ticket, numbered "1" and "2", respectively. The ticket marked 
No. 1, after the heading which designates the same as "Patron's Ticket," has a 
designation as to the number of the district and the County; after that, the words "Vote 
for five;" following the words quoted are five blank lines; following the blank lines, the 
following language appears: "The three candidates receiving the highest number of 
votes to serve the full term of four years. The two next highest for two years to fill a 
vacancy."  

The ticket marked No. 2, after the heading and the designation of the district and 
County, the same as the other ticket, contains the following words: "Vote for five;" 
following this three blank lines; then, across the ticket below the third blank line, a heavy 
rule; then a blank line under which appears the following: "To fill unexpired term;" then 
another blank line, under which appears the following: "To fill unexpired term." At the 
bottom of the ticket appears the following: "Vote for three candidates to serve a full term 
of four years. Vote for two candidates to fill a vacancy for two years."  

Section 4870, Code 1915, prescribes that the Board of Education of an unincorporated 
town or village shall consist of five members. Section 4871, Code 1915, reads as 
follows:  

"4871. Election. The qualified electors of such town or village, and those residing within 
any portion of the territory subject to the jurisdiction of said board of education shall, on 
the first Tuesday of April, 1915, elect two members of the board of education, and on 
the first Tuesday of April, 1917, three members, and thereafter a regular election for 
members succeeding those whose terms expire, shall be held on the first Tuesday of 
April of each odd numbered year. Provided, that in towns incorporated under special 
acts, said election shall be held on the second Tuesday in April of each odd numbered 
year."  



 

 

Section 4880, Code 1915, reads as follows:  

"4880. Filling vacancies. The board of education shall have power to fill any vacancy 
which may occur in their body; Provided, That any vacancy occurring more than ten 
days previous to the election and having an unexpired term of one year, shall be filled at 
the first election thereafter; and the ballots and returns of elections shall be designated 
as follows: To fill unexpired term."  

By referring to Section 4871, you may see that the election of three members of the 
board is provided for at the election held on the first Tuesday of April, 1917. Inasmuch 
as the board consists of five members, this would leave a vacancy of two members to 
be filled. Section 4880, as you may observe, provides for the filling of such vacancies by 
an election having an unexpired term of one year. The term of office of the two 
vacancies would not expire for two years. It follows that the same should be filled by an 
election. This section further provides that the ballots shall be designated as follows: "To 
fill unexpired term." In my opinion, ballot No. 2 substantially complies with the 
requirements of our statute as pointed out by me.  

You call attention to the fact that Mrs. J. M. Thomas received four votes for the four-year 
term, and twenty-eight votes for the two-year term, aggregating thirty-two votes; that 
Mrs. Dora Hartman received thirty-eight votes for the four-year term and twenty-two 
votes for the two-year term, aggregating sixty votes. You say that Mrs. Thomas was 
declared elected. In my opinion, the decision of the election officers was correct. While it 
is true that more votes were cast for Mrs. Hartman for the two positions than were cast 
for Mrs. Thomas for the two positions, yet Mrs. Thomas received a plurality of six votes 
for the two-year term. I do not think that the votes cast for either candidate for the four-
year term could avail them in this election. Neither received enough votes for the four-
year term to elect her. Three other candidates received a plurality. I can conceive of 
how Mrs. Hartman could have been elected, had her supporters cast all of their ballots 
for her for one position only. It seems, however that they were divided; some preferred 
her for the four-year term and others for the two-year term, which, in my opinion, was 
equivalent to voting for her for two separate offices. As I have stated, I am of the opinion 
that the conclusion reached by the election officers is correct.  


