
 

 

Opinion No. 17-1987  

May 5, 1917  

BY: GEORGE C. TAYLOR, Assistant Attorney General  

TO: Mr. George H. Van Stone, State Bank Examiner, Santa Fe, New Mexico.  

Banks May Declare Dividends Even Though Their Surplus Does Not Equal Twenty Per 
Cent of Their Capital.  

OPINION  

I have your letter of April 30, in which you state that it appears that many of the State 
Banks have disregarded Section 45, Chapter 67, Laws of 1915, by declaring dividends 
before adding to their surplus fund to the extent of 20 per cent of their capital, and 
requesting the views of this office on this state of facts.  

In reply, you are advised that Section 45 does not preclude the declaring of dividends 
by directors of banks whose surplus does not equal 20 per cent of their capital. The 
object of the statute is to require the gradual formation of a surplus fund out of the 
bank's earnings until such fund equals 20 per cent of its capital. If nothing has been 
earned, of course, nothing can be placed in the surplus fund. If a net profit has been 
actually earned, at least ten per cent of this net profit must be transferred to the surplus 
fund before the remaining net profit may be disbursed in the form of dividends. When 
the 20 per cent surplus has been attained, the requirements of Section 45 have been 
fully met. It does not preclude the declaring of a dividend by banks whose surplus is 
less than 20 per cent, so long as the declaration of the dividends is preceded by the 
transfer to the surplus fund at least ten per cent of the earnings for the period covered 
by the dividend.  


