
 

 

Opinion No. 17-2028  

July 25, 1917  

BY: HARRY L. PATTON, Attorney General  

TO: Hon. A. G. Whittier, State Traveling Auditor, Santa Fe, New Mexico.  

Chapter 58, Laws of 1917, Providing for the Employment of Additional Assistance for 
County Clerks, Is Invalid.  

OPINION  

I have had under advisement for some time your letter in which you ask for a 
construction of Chapter 58, Laws 1917, which is entitled "An Act Relating to the 
Employment of additional Assistants for the Several County Clerks of the State."  

There is but one section to the Act, and the same reads as follows:  

"Whenever the total cash receipts on account of fees collected by any of the County 
Clerks in any county within this state shall exceed the amount of salary, deputy hire and 
expenses now allowed by law, one-half of the amount of such excess may be 
expended, or so much thereof as may be necessary in behalf of employing additional 
deputies; such additional deputies herein authorized to be employed shall not be 
employed except by consent and approval of the Board of County Commissioners and 
then only upon recommendation of the State Traveling Auditor, who shall first certify 
that he has investigated the conditions and requirements of such County Clerk and that 
the employment of additional deputy or deputies is essential and necessary to the 
efficiency of the public service.  

"Provided, further, that the basis for the employment of such additional deputy hire shall 
be upon the amount of such excess revenue derived on account of fees collected for 
the three months preceding such employment of additional deputy or deputies, and the 
amount of revenue derived shall be ascertained quarterly and the additional deputies 
authorized determined accordingly.  

"Provided, further, that the salary of such additional deputies shall be fixed by the 
respective Boards of County Commissioners and the salary of no such additional 
deputy shall exceed seventy-five dollars a month; and such salaries shall be paid in the 
same manner as now provided by law for the payment of county officers."  

Your first question is as follows:  

"Does the condition as to total cash receipts on account of fees, pertain to the work 
done by the county clerk, as such, (recording, filing, etc.) or to fees received by reason 



 

 

of all his activities as clerk, which includes fees received as ex-officio clerk of the district 
court and clerk of the probate court?"  

Article VI, Section 22 of the Constitution provides for the election of a county clerk and 
further provides that he shall, in the county for which he is elected, perform all the duties 
"now performed by the clerks of the district courts and clerks of the probate courts." 
Under the Constitution, there is but one office, although the incumbent has various 
duties to perform. Prior to the adoption of the Constitution, the clerk of the probate court 
was ex-officio recorder of the county and clerk of the board of county commissioners, 
and perhaps had other duties to discharge. Under the Constitution, to these duties were 
added those performed by clerks of the district courts.  

Under the language of Chapter 58, Laws 1917, in determining the amount of receipts, 
we are governed by the "total cash receipts on account of fees collected by any of the 
county clerks." In my opinion, this includes all receipts collected by the county clerk in 
the discharge of the various duties of his office, including the duties of clerks of the 
district court, and of the probate court.  

In your second question you ask for a construction of the words, "expenses now allowed 
by law," and ask whether or not the law means that the fees must exceed salaries, 
deputy hire, and such expenses as fuel, light, stationery, books, etc.  

The Act says that whenever the receipts "shall exceed the amount of salary, deputy hire 
and expenses now allowed by law," one-half of such excess may be expended as 
provided for in the Act. This clearly includes salary and deputy hire, and the only 
question in this connection to be determined is, What are expenses now allowed by 
law? Section 7 of Chapter 12, Laws of 1915, requires that the Board of County 
Commissioners shall purchase for and provide the several county officers with all 
necessary stationery, postage, and office supplies. I am of the opinion that, in 
computing this excess, the amount which has been expended for the benefit of the 
county clerk for expenses under the provisions of the section last quoted, should be 
taken into consideration. If such expenses are not considered, I can conceive of no 
expenses which could have been contemplated by the Act of 1917.  

You further suggest, considering the fact that the salary provided for in the Act is based 
upon a percentage of the fees, that this violates Article X, Section 1, of our Constitution, 
which provides that:  

"No county officer shall receive to his own use any fees or emoluments other than the 
annual salary provided by law."  

While I confess that this is a grave question, in considering the constitutionality of this 
act, I shall not attempt to answer this question, for the reason that other graver 
questions are presented, to which I shall give attention.  

Article X, Section 1, of the constitution reads, in part, as follows:  



 

 

"The legislature shall at its first session classify the counties and fix salaries for all 
county officers."  

The Constitution clearly delegates to the legislature the authority to fix salaries for all 
county officers. This duty was discharged by the legislature by the enactment of 
Chapter 12, Laws 1915, which classified the counties and fixed the salaries of the 
various county officers according to the classification of the various counties. It will 
doubtless be necessary to first determine whether or not the deputy clerk contemplated 
by the provisions of the Act of 1917 is a county officer. Under my construction of the 
opinion in the case of State v. Montoya, 20 N.M. 104, 146 Pac. 956, our Supreme Court 
held that a deputy assessor, the same might likewise be applied to a deputy county 
clerk. In this case, the court had under consideration the question as to whether or not 
the Board of County Commissioners had authority to pay a deputy assessor out of 
public funds. The court, in its opinion, said:  

"It could be argued, with as much force, that the County Commissioners could pay 
officers such salaries as might be agreed upon, as that they can pay the deputies of 
such officers a salary, in the absence of a statute, where such deputies are required to 
take an official oath and fall within the designation of county officers. In the case of 
Delgado vs. Romero, 17 N.M. 81, 124 Pac. 649, Ann. Cas. 19140C 1114, this court 
held that the compensation of county officers is dependent upon the enactment by the 
legislature of a salary law, from which conclusion we see no reason to depart. Such 
being the case, and a deputy assessor, under the statute, being required to take an 
official oath, which under the authorities, brings him within the designation 'public 
officer,' or 'county officer,' it necessarily follows that he cannot claim compensation from 
the county in the absence of a statute fixing the same and authorizing the payment out 
of the county treasury."  

My predecessor, Hon. Frank W. Clancy, in an opinion delivered to Hon. Manuel U. Vigil, 
District Attorney, on April 3, 1915, Opinions of the Attorney General No. 1494, held that, 
while the county jailer was not otherwise designated by statute as a county officer, 
inasmuch as provision was made in the county salary law of 1915 for the compensation 
of jailer, such office was to be considered as a county office. Likewise, provision is 
made by Section 2 of said Chapter 12, Laws 1915, for the compensation of deputy 
county clerk. From all of this, I am of the opinion that a deputy county clerk is a county 
officer within the meaning of our Constitution. The Constitution expressly provides that 
the legislature shall fix the salaries of all county officers. In the face of this express 
provision, may the legislature delegate the authority to the Board of County 
Commissioners to fix the salary of a county officer? It is a general rule of law that where 
there is an express Constitutional provision that the legislature shall provide laws for 
certain matters, the legislature cannot delegate its powers in respect to those matters to 
a Board of County Commissioners. A further Constitutional provision should be 
considered in this connection. Article IV, Section 27, of the Constitution contains the 
following clause:  



 

 

"nor shall the compensation of any officer be increased or diminished during his term of 
office, except as otherwise provided in this Constitution."  

It might be contended that this is not an increase of the compensation of the county 
clerk, but that such compensation would go to his deputy. This question is thoroughly 
discussed in the California case which I shall hereafter cite in this connection. Also, in 
this connection, I desire to cite Section 6 of Chapter 12, Laws 1915, which reads as 
follows:  

"No county officer shall accept or receive to his own use, or for or on account of any 
deputy or deputies, clerk or clerks appointed by him or employed in his office, or for or 
on account of expenses incurred by him or by any such deputy or deputies, clerk or 
clerks, or for or on account of his office, any salary, compensation, allowance, fees or 
emoluments in any form whatsoever, other than as by this act allowed."  

From this Section, it may be seen that the county officer is not only prohibited from 
accepting or receiving to his own use any salary or compensation, except as provided in 
the Salary Act, but that he is prohibited from accepting or receiving any compensation 
"on account of any deputy or deputies, clerk or clerks, appointed by him or employed in 
his office." All of this adds weight to the theory that this is additional compensation 
received by the county clerk. The following case is clearly in point in many of the 
particulars under discussion: Dougherty v. Austin, 94 Cal. 601, 28 Pac. 834, 29 Pac. 
1092, 16 L. R. A. 161. The facts in that case disclose that the legislature of the State of 
California passed an Act authorizing the employment of additional deputies for the 
county clerk, and authorizing the Board of Supervisors of the County to fix the salary. 
The Constitution of that State provides that the legislature shall, by general and uniform 
laws, provide for the election or appointment of county officers, and that it shall regulate 
the compensation of all of such officers in proportion to duties. Pursuant to such 
Constitutional provision, the legislature passed a general salary law which contained the 
following provision:  

"The salaries and fees provided in this Act shall be in full compensation for all services 
of every kind and description rendered by the officers therein named, either as officers 
or ex-officio officers, their deputies or assistants, unless in this Act otherwise provided."  

The court, in its opinion, held that the power to fix salaries as conferred by the 
Constitution upon the legislature, could not be delegated to the Board of Supervisors. In 
this connection, the court says:  

"There can be, under well settled principles of Constitutional law, but one answer to this 
question, and that is one which denies to the legislature any right to thus delegate to 
any other body or tribunal what is most clearly a legislative power, the exercise of which 
the Constitution has confided to that department of the State alone."  

The opinion then quotes fully from Cooley on Constitutional Limitations, p. 117, in which 
Mr. Cooley says:  



 

 

"One of the settled maxims of Constitutional law is that the power conferred upon the 
legislature to make laws cannot be delegated by that department to any other body or 
authority. Where the sovereign power of the State has located the authority, there it 
must remain; and by the Constitutional agency alone the laws must be made until the 
Constitution is changed. The power to whose judgment, wisdom and patriotism this high 
prerogative has been entrusted cannot relieve itself of the responsibility by choosing 
other agencies upon which the power shall be devolved, nor can it substitute the 
judgment, wisdom, and patriotism of any other body for those to which alone the people 
have seen fit to confide this sovereign trust."  

In addition to this authority, I submit that our Supreme Court so held in the cases of 
Delgado v. Romero, supra, and State v. Montoya, supra. In Delgado v. Romero, the 
court said:  

"If the compensation of county officers is dependent upon the enactment by the 
legislature of a salary law, under the above statement of the law, which is sound, he 
cannot recover for his services until such a law is passed, and then only as provided by 
such act."  

In the Montoya case, the court said, as quoted above:  

"this court held that the compensation of county officers is dependent upon the 
enactment by the legislature of a salary law, and from which conclusion we see no 
reason to depart."  

In Dougherty v. Austin, supra, the court in its opinion further holds that the legislature 
had no power to increase the compensation of the county clerk in the face of the 
Constitutional provision of that State which says that "the compensation of any county, 
city, town or municipal officer shall not be increased after his election or during his term 
of office." It further held that the legislature, not having the power itself to do so, much 
less had power to authorize the Board of Supervisors to increase the salary of the 
county clerk during his term of office. The court, in discussing the question as to 
whether or not this was an increase in the compensation of the county clerk, says:  

"The county, by order of the board, pays $ 600 per annum as part of compensation for 
the performance of the duties of the clerk's office. From a pecuniary standpoint, such 
course is a very substantial benefit to the county clerk. The deputy is under his control, 
is empowered by law to act in the place and stead of his principal in all matters. The 
principal is liable for his salary, and a payment by the county of such deputy's salary is 
for all practical purposes, a payment to the principal, and in this case necessarily results 
in an increase of the principal's compensation to the extent of $ 600 per annum. It is 
perfectly immaterial to the clerk whether his salary is increased to $ 3,100 per annum 
and from that sum he pays his deputies $ 600 per annum, or that it remains at $ 2,500 
and the county pays the deputy the $ 600. The clerk reaps the full benefit of the $ 600 in 
both cases."  



 

 

From a careful consideration of this question, and in the light of the authority cited and 
other authority which I have consulted, I am of the opinion that this Act violates Article 
X, Section 1 of the Constitution of New Mexico, which provides that the legislature shall 
fix the salaries of county officers. I am also of the opinion that Article IV, Section 27, of 
the Constitution is violated, wherein it provides that the compensation of an officer shall 
not be increased during his term of office.  


