
 

 

Opinion No. 17-2051  

September 11, 1917  

BY: C. A. HATCH, Assistant Attorney General  

TO: Mr. L. L. Cahill, Springer, New Mexico.  

Statute Requiring Members of Boards of Education to Reside at Least Two Years in the 
District Is Violative of Section 2, Article 7, of the Constitution, and Is Therefore Void.  

OPINION  

We have your letter of the 3rd, and note your request for advice as to the construction of 
Section 73, of the School Laws, the same being Section 4879, the 1915 Codification. In 
reply thereto, we advise as follows:  

Section 4879 among other things provides:  

"Each member of the Board of Education shall be a qualified elector of the State of New 
Mexico, and shall have resided in the district at least 2 years next preceding the 
election, and shall be a tax payer."  

Section 2, Art. 7, of the Constitution, contains this language:  

"Every male citizen of the United States, who is a legal resident of the State, and is a 
qualified elector therein, shall be qualified to hold any public office in the state, except 
as otherwise provided in this Constitution."  

If a member of the Board of Education is a public officer within the purview of this 
constitutional provision, then Section 4879 of the Statutes, is in direct conflict therewith, 
and, necessarily, the statutory provision so far as conflicting with the Constitution, is 
void.  

That the framers of the Constitution contemplated and had in mind members of Boards 
of Education when framing this identical Section of the Constitution, is evidenced by the 
succeeding part of Art. 2, Section 7, which is "That women possessing the qualifications 
of men electors, prescribed in Paragraph 1 of this Article, shall be qualified to hold the 
office of County Superintendent, and shall also be eligible for election to the office of 
School Director or members of the Board of Education." This farther provision giving to 
women the right to hold the office of a member of the Board of Education, providing 
only, that they have the qualifications of male electors, without requirement as to tax 
paying etc., discloses the makers of the Constitution had this particular office in mind 
and intended its provisions to govern as to the qualifications therefor. To hold otherwise, 
and that Section 4879 applies to the male members of such board and not to women 



 

 

holding such office, would require different qualifications for the same office, depending 
on the sex of the member.  

We do not think such was the intention of the makers of the Constitution, nor of the 
people in adopting it. We therefore conclude the Section of the Statutes requiring 
different qualifications for members of the Board of Education, than are prescribed by 
Section 2, Article 7, of the Constitution, is in conflict with said Section of the 
Constitution, and is to that extent void.  

In view of this conclusion, we deem it unnecessary to answer that portion of your letter 
asking our definition of the term "tax payer," as used in Section 73, of the School Laws. 
We are therefore not defining this term.  


