
 

 

Opinion No. 17-2052  

September 17, 1917  

BY: MILTON J. HELMICK, Assistant Attorney General  

TO: Mr. Scott Etter, Sec. and Treas. Pecos Water Users' Assn. Carlsbad, New Mexico.  

Volunteer Fire Departments Expend funds Under Supervision of the City Authorities.  

OPINION  

We have your inquiry of the 17th instant wherein you ask for a construction of Section 2 
of Chapter 96 of the Laws of 1915, relating to volunteer fire departments. This section 
reads as follows:  

"All fire departments receiving any money under the provisions of this act shall use the 
same under the direction of the governing body of cities, towns and villages and for 
maintenance and equipment and shall make annual report to the State Auditor showing 
amounts of money received and the disbursements thereof."  

Your first question is as follows:  

"Admitting that if the Fire Department of Carlsbad desired to purchase fire equipment 
they would first have to get the consent of the Town Council, but reversing the situation, 
can the Town Council arbitrarily take the funds from the treasury of the Volunteer Fire 
Department without the consent of the Volunteer Fire Company for the same purpose."  

I hesitate to make you a positive reply to this question, because the section is so 
indefinite that it is difficult to tell how it might be interpreted if ever brought before a 
court, however, I will state briefly my opinion of the intent of the section. The phrase 
"under the direction of" has been several times defined by the courts of this country and 
it is generally held to carry the idea of supervision, rather than of positive command. 
The Act clearly says that the fire departments shall use the money and I think it was 
intended to make the city authorities a sort of a check on the fire departments. In other 
words, I think the fire departments possess the initiative in the use of the money and the 
city authorities have merely supervisory powers. There would be no object in paying any 
money to the fire departments at all if the city authorities are able to arbitrarily take the 
money away from them and spend it without the consent of the fire departments. It 
seems to me that the expenditure of such funds must first be authorized by the fire 
departments, and that the city authorities possess a supervisory or veto power.  

Your second question is as follows:  

"Are the funds accumulated under the old law and prior to the passage of this act 
subject to the provisions thereof."  



 

 

It seems that the section above quoted is very clear in providing that it is the money 
received under such act that shall be used under the direction of the governing bodies 
of the cities. The act itself does not relate to accumulated funds acquired under the old 
law.  


