
 

 

Opinion No. 17-2055  

September 28, 1917  

BY: C. A. HATCH, Assistant Attorney General  

TO: Hon. Henry Westerfeld, Mayor City of Albuquerque, Albuquerque, New Mexico.  

Special Meeting of City Council Cannot Be Called Without Consent or Action of the 
Mayor.  

OPINION  

We have your favor of September 27th, wherein you ask the opinion of this office 
relative to two questions therein submitted.  

The first question is, whether Section 3601 of the 1915 Codification permits the calling 
of special meetings by the City Council, without the consent or action of the Mayor. 
Answering this inquiry, we have to advise, that portion of the Section of the statute 
referred to is as follows:  

"And the Mayor and any three members may call special meetings by notice to each of 
the members of the council, personally served or left at his usual place of residence."  

The above seems to be the only authority or regulation given or made by the statute for 
the calling of special meetings by the City Council. The general rule regarding the 
calling of special meetings is that only two things are essential to the validity of such 
meetings. First: That authority exists to call such meeting. Second: That it is called 
pursuant to such authority. Under a statute providing:  

"Special meetings may be called by any two trustees in writing filed with the clerk, who 
shall thereupon seasonably notify all the trustees of the time and place thereof in the 
manner directed by the by-laws."  

The Supreme Court of the State of Wis. in the case of Kleimenhagen et al, v. Dixon, et 
al, reported in Volume 100, N. W. Reporter, p. 826, said:  

"It is evident that this statute provides for only two classes of meetings, namely, regular 
and special meetings, which must be held and called as directed. There is no 
dispute but that the meetings of the board at which the drain in question was authorized 
were not regular, nor adjournments of regular, meetings. No written calls for special 
meetings by two members were filed with the clerk. No other class of meetings is 
provided for, nor can meetings be called in a manner different from those appointed by 
the statute. The powers of the board in this regard are limited to the express grants of 
the statutes, as in all other respects."  



 

 

In view of the above authority, and that the statute makes no provision for the call of a 
special meeting other than is found in Section 3601, we conclude it was the intent of the 
Legislators to have special meetings of city councils called in the manner prescribed by 
said section, and, therefore, a city council could not call a special meeting without the 
consent or action of the Mayor. In this connection we might call your attention to another 
general rule, which is, that if all members are present at a special meeting, defects in 
the manner to call and notice are deemed to have been waived.  

As to your second inquiry concerning Section 3625, and whether or not the city council 
at any meeting after a regular meeting with a full quorum, has been held, can then by 
the regular vote, over-ride the Mayor's veto of a previous ordinance, we advise as 
follows:  

Section 3625 provides:  

"If any ordinance, resolution or other legislative action of the council of cities or boards 
of trustees of towns has been by the mayor disapproved, the same may be 
reconsidered by the council or board of trustees at its next regular meeting or at the 
next meeting at which a quorum is present, and if, after such reconsideration two-thirds 
of the members of the council of cities or boards of trustees present, voting, agree to 
pass such ordinance, resolution, or other legislative action, then the mayor shall declare 
the same to have been passed, and the same shall become a valid ordinance or 
resolution."  

Under the above statute it is seen the only authority given cities or boards of Trustees to 
reconsider legislative action, which has been disapproved by the mayor, is at the next 
regular meeting, or at the next meeting at which a quorum is present. We take it this 
section means that such reconsideration must be had at the first regular meeting after 
the disapproval by the mayor, if a quorum is present; if no quorum is present at this first 
regular meeting, then at the next meeting at which a quorum is present. In short, we 
think the statute means what it says, and in order to reconsider a bill which has been 
disapproved by the mayor, it must be done in the manner and at the time provided by 
the statute.  


