
 

 

Opinion No. 17-2048  

August 23, 1917  

BY: HARRY L. PATTON, Attorney General  

TO: State Tax Commission, Santa Fe, New Mexico.  

Taxation of Masonic Property.  

OPINION  

I have before me the matter submitted by you with reference to the taxation of property 
belonging to Montezuma Lodge No. 1, of Santa Fe, said lodge being of the Masonic 
order.  

From statements made by Judge Wright, counsel for the lodge in this matter, I find that 
this question involves a building on San Francisco Street, fronting on the plaza. The 
building is occupied on the first floor by two stores, and the front rooms upstairs on the 
second floor are rented by the United States Land Office Field Service. The Masonic 
order occupies the remainder of the second story. The record is not clear upon the 
subject, but I infer that a residence occupied by Mr. Frank N. Thompson is likewise 
involved.  

Such property would be subject to taxation unless exempted by constitutional or 
statutory provisions. Section 5430, Codification of 1915, contains the following 
provision:  

"The following property shall be exempt from taxation: * * * the grounds, buildings, 
books, papers, and apparatus of literary, scientific, benevolent, agricultural, and 
religious institutions and societies, when the property of said institutions and societies 
shall be devoted exclusively to the appropriate objects of such institutions, and not 
leased or rented or otherwise used with a view to pecuniary profit."  

The weight of authority is to the effect that a fraternity, such as the Masonic order, is 
properly classified as a benevolent order, and in anticipation of the provisions of the 
Constitution which I shall hereafter cite, I will say that it has likewise been held to be a 
charitable order, and that in such connection the words "charitable" and "benevolent" 
have been held to be synonymous. The section referred to in substance provides that 
the grounds, buildings, etc., of benevolent institutions and societies shall be exempt 
from taxation when the property of said institutions and societies shall be devoted 
exclusively to benevolent objects, and not leased or rented with a view to pecuniary 
profit. Were this statute our only regulation upon this subject, the question would be 
easier of solution. I find that the great weight of authority authorizes the taxation of 
property of such orders when such property is leased or rented for pecuniary profit. I do 
not think the contention of the attorney for the lodge to the effect that the money derived 



 

 

from rents was applied toward the charitable purposes, is tenable. The weight of 
authority seems to be against such doctrine.  

The other provision governing such subject is found in Article VIII, Section 3, of the 
Constitution, and is as follows:  

"all property used for educational or charitable purposes * * * shall be exempt from 
taxation."  

It may be noted that this provision of the Constitution does not authorize the legislature 
to exempt such property from taxation, but the exemption is contained in the 
Constitution itself, and it might be classed as self-executing. It may be further noticed 
that there is no restriction to the effect that the property shall be used or devoted 
exclusively to the objects of the society or institution. In such respect, our Constitution 
differs from all of the statutes of the other states which I have examined, and practically 
all of the cases which I have examined construe statutes containing such clause. It may 
be further noted that the Constitution contains no restriction against leasing or renting 
property with a view to pecuniary profit. It might be urged that, under our Constitution, it 
would be sufficient that the property be used for charitable purposes, without the 
requirement that it be exculsively used for such purpose. Notwithstanding such theory, I 
do not believe that it was the intention of the framers of the Constitution that property 
belonging to such orders, leased or rented for pecuniary profit, should be exempt from 
taxation. It may be seen that such orders might or could own large amounts of property 
for rental or other purposes disconnected with the objects of the society. The owner of 
such property would enjoy a decided advantage over the owner of adjacent or 
competing property which was subject to taxation, and I can conceive of instances in 
which such course might be abused.  

In view of the closeness of the question, I recommend that the part of the property not 
used exclusively for the purposes of the order be taxed, and by pursuing such course 
we may be able to have the matter decided in the courts, which would be gratifying to 
me. The syllabus notes of a host of authorities upon this subject may be found in 
Decennial Digest "Taxation," Section 241 and subsequent "key number series." Also 
see notes 7 L. R. A. (N. S.) 380-381; 16 L. R. A. (N. S.) 829; L. R. A. 1915-C, 694.  

The other question presented is that of the A. T. and S. F. Hospital located at Clovis in 
Curry County. From evidence taken before your Board at its last meeting, it is disclosed 
that this institution is maintained for the purpose of providing medical and surgical 
treatment and care for the employees of the A. T. and S. F. Railway Company and its 
allied companies who may be injured or disabled by accident or sickness while in the 
employ of said companies. The Association has no capital stock and its maintenance is 
provided for by contributions of the employees of the company by deducting a certain 
amount from the monthly pay check of each employee, ranging in amount from 25c to $ 
1.00, graded according to the amount of the earnings of the employee. It is claimed that 
this is a strictly charitable or benevolent institution, and authorities are cited by counsel 
for the Hospital which sustain such view. On the other hand, in the notes above cited 



 

 

may be found cases which hold that such an association is an association organized for 
the mutual benefit of its members, and that such institution is in the nature of a benefit 
insurance society. In Jones' Estate, 2 N. Y. Supp. 671, it was held that an association of 
bank clerks, extending aid to sick and disabled members, as well as paying certain 
death benefits, did not fall within the purview of the statute exempting from taxation the 
property of "charitable institutions," and that such society was nothing more than a 
benefit insurance society.  

In Young Men's Protestant Temperance Benevolent Society v. Fall River, 160 Mass., 
409, 36 N. E. 57, it was held that a society organized for mutual relief, assistance, 
charity, and benevolence, paying certain sick and death benefits, was not a charitable 
association within the statute exempting the property of benevolent and charitable 
societies from taxation, but was a mutual relief or insurance association. I find cases 
which apply this rule to the Masonic Aid Association, the A. O. U. W. lodge, and other 
kindred orders.  

I am frank to state that this case, like the first one discussed, presents a close question, 
but I recommend that you take such steps with reference to its taxation that we may be 
able to get a decision from the courts upon this question also.  


