
 

 

Opinion No. 18-2087  

March 4, 1918  

BY: HARRY L. PATTON, Attorney General  

TO: Honorable Bonifacio Montoya, State Corporation Commission, Santa Fe, New 
Mexico.  

Purpose of an Official Contingent Fund. Right of State Corporation Commission to Pay 
Legal Advisor a Salary Out of the Contingent Fund. Payment of Stenographer's Salary 
in Addition to the Appropriated Amount, from the Contingent Fund May Be Proper.  

OPINION  

We have your favor in which you state that for some time you have entertained serious 
doubts as to the propriety of certain practices of the State Corporation Commission with 
respect to the employment of its staff of assistants. The answer to this inquiry has been 
delayed by the unusual pressure of business in the office, and because of the difficulty 
of arriving at a definite conclusion regarding the questions you raise.  

You ask my opinion as to what authority, if any, the State Corporation Commission has 
to employ a legal advisor under a permanent arrangement and pay such legal advisor a 
salary agreed upon, out of the contingent fund of the Commission, there being no 
express legislative authorization in the form of an appropriation for the pay of such legal 
advisor. You also ask whether the Commission is authorized to employ a stenographer 
at a greater salary than that named in the appropriation and pay the excess from the 
contingent fund.  

In answer to your first question you are advised as follows: In making appropriations to 
your Commission, the legislature, in 1915, appropriated specifically for the salaries of 
the members of the Commission, of a chief clerk, of a rate clerk, of a corporation clerk, 
of a record clerk, of two stenographers, and another blanket item covering salaries of 
employes and other lawful expenses of the Commission. In 1917 the appropriation was 
divided into six items -- for the salaries of members of the Commission, of the chief 
clerk, of a rate clerk, of two stenographers, of a record clerk, and for contingent 
expenses. Thus it appears that during the term since January 1st, 1917, there has been 
no appropriation to your Commission for the employment of a legal advisor. It, therefore, 
becomes necessary to determine whether, after a legal advisor has been employed, his 
salary is an appropriate charge upon the contingent fund of your Commission. The item 
of contingent expense is designed to cover office expenses and expenses entailed in 
the proper discharge of the duties of the office, which are uncertain or unforeseen. 
Current expenses are defined by the Court of Appeals of the State of New York as 
"such as are possible or liable, but not certain to occur." In other words, it seems to me, 
that the contingent fund is furnished for the purpose of paying such expenses of the 
office as could not be previously estimated by the legislature. Taking such a view of the 



 

 

meaning of the term "contingent expense" and of the purpose of the contingent fund, it 
seems to me that the regular and permanent employment of an assistant for whom no 
appropriation has been made, is improper and not contemplated by law. The State 
Corporation Commission, being a State office, is possessed of a legal advisor under the 
law in the person of the Attorney General of the State, and it seems to me that the 
salary of a legal advisor which has not been authorized by the legislature, is not a 
proper charge against a contingent fund, which is designed for the meeting of current 
and unforeseen and uncertain expenses of the office. Such is my view, and if I were a 
member of the State Corporation Commission, I would not authorize the employment of 
such a legal advisor as you inquire about.  

However, there is another side to the question, which makes your inquiry difficult to 
answer. The members of the Corporation Commission, like any other State officers, are 
charged with the efficient administration of the office; the contingent fund is given to the 
officer to aid him in so executing the duties of his office. What expenses are and what 
are not necessary for the efficient administration of the office, must obviously be 
determined by the officer himself. The contingent fund is entrusted to the officer to be 
used by him in his discretion, as may be best in his judgment for the administration of 
the duties of his office. It is clear to me that the officer himself is obviously the best 
judge of what are proper expenditures from his contingent fund, and I do not know of 
any way in which his expenditures from such fund could be questioned, except in the 
case of gross misuse. Therefore, in order to say positively, as a matter of law, whether 
the employment of such legal advisor is or is not proper, it would have to be determined 
whether such employment is a gross misuse of the contingent fund, or whether it is a 
use such as might properly be made within the discretion of the officer. I have stated 
above that, in my opinion, such employment is unlawful and that if I were a member of 
the Corporation Commission, I would not be a party to it, but I am unable to formulate 
an opinion as to whether such employment is a gross misuse of the contingent fund. 
That would be a matter for judicial determination, and would depend upon all the facts 
surrounding the employment and the character of the duties of the office. It may be that 
the Commissioners, by showing various facts, could justify such an expenditure and 
could show that it was a proper charge upon the contingent fund, and not a gross 
misuse of the fund. From the facts, as I see them. it does not seem to me that the 
Commissioners could thus justify the employment, but, on the other hand, if the 
Commissioners can show facts and circumstances which justify the employment, and 
can show that their discretion has been properly exercised in making the employment, 
then, I do not see how the employment can be disturbed. In other words, the 
expenditure of the contingent fund rests so largely within the conscience of the officer, 
that it is very hard for anyone else to say that any particular expenditure is improper.  

In your letter you make the point that the employment you mention is a regular and 
permanent employment, as distinguished from an occasional employment of an 
attorney in special cases. I think your point is well taken, and the permanent character 
of the employment, as pointed out by you, is one of the circumstances which inclines 
me to the opinion which I have expressed above.  



 

 

Your second question might be answered by saying that when the legislature 
appropriates a specific amount for a stenographer's salary, such amount is to be 
deemed the lawful compensation to be paid to such stenographer, and that an excess 
of this amount could hardly be said to be a proper charge on the contingent fund. 
However, there is a circumstance which may very well justify this excess payment. In 
the last few months, owing largely to war conditions and the great demand for 
stenographers, the current salary of stenographers has materially increased and it is 
now very difficult to obtain competent stenographers at the salary which obtained some 
months ago. In view of this circumstance, it occurs to me that an excess payment to 
stenographers, over and above the sum named in the appropriation, might well be 
considered unforeseen expense, such as would properly be chargeable on the 
contingent fund.  


