
 

 

Opinion No. 18-2088  

March 5, 1918  

BY: HARRY L. PATTON, Attorney General  

TO: Honorable R. D. Bowers, Attorney at Law, Roswell, New Mexico.  

Two Judges to Be Elected for the Fifth Judicial District at the November, 1918, Election.  

OPINION  

We have your letter of the 18th wherein you ask the opinion of this office as to whether 
or not there are two judges to be elected for the Fifth Judicial District at the coming 
election.  

We presume there is no controversy and no question but that there is one judge to be 
elected. The term for which he was elected expires December 31, 1918. The question 
of the other judge is an entirely different matter, as this office was not filled at the first 
election and was not filled by election until the year 1914. By the Laws of 1913, Section 
2, Chapter 34, an additional judge was authorized for the Fifth Judicial District. This act 
also provided that the judgeship thereby created should be filled in the manner provided 
for filling vacancies. Accordingly, the present incumbent of the office was appointed to 
fill this vacancy until the next general election, which was to be held in 1914; at this time 
the appointee was duly elected by the people. The question now arises: Was the 
election of the additional judge, at the election held in 1914, for a full term of six years, 
or was it only for an unexpired term, which would end at the same time the terms of the 
other District Judges throughout the State end? If the answer to this question is that the 
election held in 1914 was for a full term of six years, it is obvious that the term will not 
expire until 1920, and, consequently, there will be but one judge to be elected at the 
election to be held this year. On the other hand, if the other view is correct, it is equally 
obvious that there will be two judges to elect this year.  

In the consideration of this question it becomes necessary to turn to various statutory 
and constitutional provisions. The authority for the increasing of the number of judges in 
any judicial district is found in Section 15, Article VI. of the Constitution, which reads in 
part as follows:  

"The legislature may increase the number of district judges in any judicial district, and 
they shall be elected as other district judges."  

Pursuant to this prevision, the legislature, in 1913, passed the following law:  

"The number of District Judges in the Fifth Judicial District of the State of New Mexico is 
hereby increased to two (2)."  



 

 

It is by virtue of these provisions that the office under question is held. It may be noticed 
the law authorizing the additional judge also provides that the office should be filled in 
the manner provided for filling vacancies. The manner of filling vacancies is found in 
Section 4, Article XX, of the Constitution, and is:  

"If a vacancy occur in the office of district attorney, judge of the supreme or district 
court, or county commissioner, the governor shall fill such vacancy by appointment, and 
such appointee shall hold such office until the next general election. His successor shall 
be chosen at such election and shall hold his office until the expiration of the original 
term."  

The constitutional provision regarding the filling of vacancies is plain and unambiguous. 
Applying it to the present case it is seen the additional judge authorized by the Laws of 
1913, was properly appointed to hold office until the general election in 1914; that such 
election only gave the judge so elected authority to hold the office for the remaining 
portion of the six-year term, which term began at the beginning of the other terms and 
ended with them. With this view it is apparent the office does expire December 31, 
1918, and there are two judges to elect at the coming election; but before it can be 
logically said this is correct, it is necessary to notice some other phases presented by 
the question raised.  

We think it is well settled, and the act authorizing an additional judge for the Fifth 
Judicial District, did create a vacancy. In 23 Cyc. 516, it is said:  

"It is well settled that a vacancy may occur by reason of the creation of a new judicial 
office which has never been filled."  

Also see cases in the note to the foregoing text. In Knight v. Trigg, 16 Ida. 256, 100 Pac. 
1060, the Supreme Court of Idaho said:  

"It has been repeatedly held by many courts that the word 'vacancy' as aptly and fitly 
applies to and describes the condition of a newly created office, and before it is filled by 
an incumbent, as it does to an office that has been occupied by a duly elected officer 
who subsequently died or resigned. As said by the Supreme Court of New York: 'A 
newly created office which is not filled by the tribunal which created it becomes vacant 
on the instant of its creation.' In re Collins, 16 Misc. Rep. 598, 40 N. Y. Supp. 519. See, 
also, Walsh v. Commonwealth, 89 Pa. 419, 33 Am. Rep. 771; State v. Maloney, 108 
Tenn. 82, 65 W. 871; State v. Co. Court of Boone Co., 50 Mo. 317, 11 Am. Rep. 415; 
State v. Scott, 36 W. Va. 704, 15 S. E. 405. It is well stated by one court by way of 
argument and reasoning that 'a new house is as vacant as one tenanted for years which 
was abandoned yesterday.' Clark v. Irwin, 5 Nev. 130. The latest edition of the Standard 
Dictionary defines the word 'vacant' as 'devoid of occupants, empty, unfilled, 
unoccupied, having no incumbent,' and further in the definition it is said: 'That is vacant 
which is without that which has filled or might be expected to fill it; vacant has extensive 
reference to rights or possibilities of occupancy.' It is said by one court that 'an existing 
office without an incumbent is vacant.' State v. Boecker, 56 Mo. 21. See, also, Stocking 



 

 

v. State, 7 Ind. 326; People v. Rucker, 5 Colo. 464; State v. Blakemore, 104 Mo. 340, 
15 S. W. 960."  

This case is cited and approved by the Supreme Court of Oklahoma in State v. 
Breckenridge, 34 Okla. 649, 126 Pac. 806, where a similar question was decided.  

These authorities, we think, are sufficient to show that there was really a vacancy and 
the legislature had the power to fill the office, as in the manner provided for filling 
vacancies. If this is true, it necessarily follows that the election in 1914 was for the 
unexpired term.  

This view is further evidenced by the fact that the term thus filled was not a new term 
created by the act of 1913. The term of the District Judges are all fixed by the 
Constitution. They all begin at the same time and they all end at the same time. The 
term of office of the District Judge of the Fifth Judicial District was in existence from and 
after the adoption of the State Constitution. The creation of the additional judge created 
no new term. It only provided for the filling of a term already in existence, which had 
been created by the Constitution. The office had been there all the time. It was 
impossible for the legislature to create a new term for this district for the reason, as we 
have previously said, the term was already created and in existence by the provisions of 
the Constitution. The very language of the Constitution shows this. We call attention to 
Section 16 of Article VI: Does it say the legislature may create a new office -- a new 
term? We think not. No construction can be given the wording of this section which 
would have this effect. The language is that the number of judges may be increased. 
The meaning is plain and is that the number of judges for the term already in existence, 
as provided by the Constitution, may be increased. We repeat that there was no new 
term created, and that it was impossible for the legislature to create a new term. Only 
the number of judges to occupy said office is affected by the Laws of 1913. If our 
reasoning is correct, then, the term of the judge under question is the same identical 
term provided for by the Constitution, and which begins and ends at the same time the 
other term begins and ends, and does expire December 31, 1918.  

This being true the term was not shortened by the election held in 1914. Merely 
because a person is elected to an office, does not necessarily give him the right to hold 
the office the full term. The time a person may occupy an office may have no bearing 
upon the length of the term of office. In the present case it is the term of office that is 
fixed at six years by the Constitution, and not the right of any one incumbent to hold the 
office for six years. If it were true, that every officer, whose term is fixed by the 
Constitution, is entitled to hold for the full time allotted, without regard to the time or 
circumstances under which he took office, we would have ceaseless and never-ending 
difficulties in holding elections; disorder and confusion would result; special elections 
would be held every year; and it would take a wise executive to keep track of the 
various elections to be held throughout the State. In this connection the language of the 
Supreme Court of Arkansas, in the case of State ex rel. Smith v. Askew, 48 Ark. 82, 2 
S. W. 349, seems to us to be very much in point. The court said:  



 

 

"Now, if every officer whose term is fixed by the constitution is entitled to hold for the 
quantum of time allotted, without regard to the date when, or the circumstances under 
which, he took office, then it follows that the people must be harassed with frequent 
special elections, and doubt and uncertainty must prevail at which time their successors 
are to be chosen, causing widespread confusion; for it is not alone judicial officers 
whose terms are assured by constitutional sanction, but also county and township 
officers, such as circuit clerks, judges of the county court, sheriffs, assessors, coroners, 
county treasurers, justices of the peace, and constables. Article 7, Secs. 19, 29, 38, 46, 
47. So that it would happen upon the erection of every new judicial circuit, and upon the 
creation of every new county, which must be organized and equipped with officers 
chosen at a special election, the persons so selected, and their successors for all time, 
or as long as this constitution lasts, will not go out of office at the same time as other 
officers of their class, but will hold for the length of time mentioned in the constitution, 
computing from the date of their commissions or qualifications, -- which has not been 
the practical construction of the constitution by the several departments of the state 
government and by the people themselves."  

Instead of a course resulting in confusion and disorder, it is the plain and evident policy 
of the Constitution that a coherent and systematic course be followed. With this in mind 
it was fixed that the terms of all District Judges should begin and expire concurrently. 
True, there is no exact language in the Constitution saying this, but they surely must 
have so intended because the manner of holding elections, the terms of offices and the 
manner provided for the filling of the same, can indicate and mean but the one thing, 
and that is that they all do begin and expire at the same time. If the framers of the 
Constitution had intended to have the terms expire at different times, they could have 
very easily so provided. As they made no such provisions, we are bound to believe they 
did not so intend, but that the real purpose was to have all the terms expire at the same 
time. This view is supported by the fact that when they wanted the terms of judicial 
officers to expire at different times they arranged accordingly. The provisions made for 
the terms of the Justices of the Supreme Court indicate this. We deem the only correct 
interpretation is, that the makers of the Constitution intended the terms of all the District 
Judges to expire at the same time; that they intended the same policy to apply to the 
judges authorized by Section 16, Article VI. is evidenced by the language of the 
Constitution itself. The statement -- "shall be elected as other district judges" means to 
us, that it was intended that the judges so authorized were to be governed by the same 
laws and policies provided for other judges. If we are correct in this, then, to hold that 
the judge elected in 1914 could hold office for two years longer than the other judges, 
would be to adopt a ruling clearly repugnant to this manifest meaning of the 
Constitution. On the other hand, as we have decided the term itself is not shortened, to 
hold that the right of the present occupant expires at the same time the terms of the 
other judges expire violates no Constitutional requirement and is in accord with the 
policy manifested by a reasonable interpretation of the various provisions.  

We think the conclusions herein reached are supported by the great weight of authority. 
In the case of State ex rel, Hubbard v. Gorin, 2 Nev. 276, the Supreme Court of the 
State of Nevada said:  



 

 

"Section five, which declares that District Judges elected, etc., 'shall hold office for the 
term of four years, simply means that four years shall be the regular full term of the 
district judgeship of this State. By the literal language of the Constitution, it is made 
incumbent upon every person elected to the judgeship to continue in the office for the 
period of four years. It will certainly not be claimed that any such construction is to be 
placed upon the clause in question, and the only other which can be placed upon it, is 
that it fixes the term of the office, and not of the officers. Nor does the election of a 
person to the office of judge necessarily fix the beginning of a four years term; for that 
may be, by the section quoted concerning the filling of vacancies, an election for a 
fractional part of a term. And it is from the reason which gave rise to this latter section, 
that we find a solution of this case. What, then, was the object sought to be 
accomplished by the provision limiting the election of judge, when a vacancy has 
occurred, to the residue of the unexpired term? A vacancy having happened, why not at 
the first opportunity allow the people to fill the office for the full term of four years? 
Manifestly, we think, because it was deemed desirable to have the election of these 
judges occur at the same time throughout the State, to prevent the expiration of one 
term at one time and another at another time. The beginning of the first term of office is 
definitely fixed in the Constitution, and it is provided that general elections shall recur 
every four years thereafter. Then it is evident that the term of office of all judicial districts 
formed by the Constitution itself, must inevitably and always begin and expire at the 
same election. This result cannot possibly be avoided. The consequence or result 
naturally and necessarily flowing from any clause or section of the Constitution, it is fair 
to presume, was intended by the framers of that instrument. Can any other conclusion 
be arrived at, than that the thing so completely accomplished was intended? Certainly 
not. And what was intended, respecting the judicial districts created by the Constitution 
itself, may with equal reason be said to have been intended respecting all districts 
afterwards created; the section limiting the election of a person to a vacant term having 
reference to all terms, whether in districts created by the Constitution or otherwise."  

In the case of State v. Hicks, 36 La. Ann. 836, the Louisiana court held:  

"It is, therefore, clear to our minds that in creating an additional judge under the 
provisions of Article 110, the legislature is powerless to fix the expiration of the term of 
the office at a time other than that fixed by the Constitution for the expiration of the term 
of office of all the elective district judges in the State."  

In State v. Burkhead, 187 Mo. 38, 85 S. W. 901, will be found a very elaborate and 
extensive discussion of all the questions presented in your letter. We regret that space 
will not permit us to quote the opinion of the Missouri case in full, for the reasoning 
therein, we think, is decisive of everything involved in the present case. It discusses all 
the authorities both for and against the rule announced and arrives at what we consider 
is the only logical and reasonable conclusion. This case was cited and approved in a 
later Missouri case, that of Major v. Amick, 247 Mo. 271, 152 S. W. 591.  

The foregoing authorities, we think, are sufficient to show that there are two judges to 
be elected in the Fifth Judicial District at the coming election, and such is our opinion.  


