
 

 

Opinion No. 19-2221  

March 24, 1919  

BY: N. D. MEYER, Assistant Attorney General  

TO: Mr. N. C. Frenger, Member of the Board of Trustees, Las Cruces, New Mexico.  

Procedure for Municipal Election of Officers.  

OPINION  

Your letter of March 15th addressed to the Attorney General has been received by this 
office but owing to the late rush of business we have been unable to answer same are 
now. We are sorry for this delay. We answer the questions contained in your letter in the 
order in which they were set forth therein as follows:  

1. Sec. 4872, Code of 1915, referring to the election of boards of education for 
incorporated towns and villages states:  

"The election herein provided for shall be held, the returns thereof made and 
canvassed, and the certificates of election issued in accordance with the law applicable 
to elections of officers of the respective incorporated towns and villages wherein said 
boards of education are established, except that no registration shall be required."  

Sec. 3591, Code of 1915, prescribes:  

"The trustees or council of every municipal corporation shall appoint the judges and 
clerks of municipal elections and direct a place or places for holding such elections for 
municipal officers."  

The last section quoted covers the election of officers of every municipal corporation 
which of course includes cities, towns or villages. Therefore it will be seen that the 
election for members of the board of education of any of these municipal corporations 
should be conducted by the municipal authorities the same as they conduct a municipal 
election.  

Besides this, we have the decision of the Supreme Court of this State construing these 
laws in two different cases, to-wit: Board of Education vs. Citizens National Bank of 
Roswell and Barry vs. Board of Education, City of Clovis, both cases holding that these 
elections should be called, held and conducted by the city authorities. This I believe 
answers your first question.  

2. This question presents a proposition that is somewhat hard to answer for the reason 
that in looking into the matter, I find that Chap. 89, Session Laws of 1917, which is the 
law known as the Australian Ballot Law, is exceedingly indefinite in regard to school 



 

 

elections. Casual reading of Chap. 89, Laws of 1917, leads me to believe that all 
elections are to be held and governed by the provisions of the same. However, you will 
note that Sec. 7, this Chap. excepts justices of the peace, constables, municipal 
officers, acequia officers, irrigation or drainage district officers, members of boards of 
education and school directors, from the provision of Sec. 6 of the same Chapter, with a 
proviso that in all municipal elections, the municipal clerk shall perform the duties which 
devolve upon the county clerk by virtue of Sec. 6. Section 6, from the provisions of 
which the above mentioned officers are excepted, provides that it shall be the duty of 
the county clerk of each county to provide printed ballots, to cause the name of the 
candidates to be printed on the same and etc.  

In regard to the officers excepted from the provisions of Sec. 6 with the exception of 
municipal officers there is no provision in the act whereby ballots for the election of the 
officers may be prepared by someone else other than the county clerk. Therefore, if it 
should be held that these officers were subject to the provisions of this act, it would be 
impossible to hold an election for no provision is made for the printing of the ballots. So 
it appears that these excepted officers, save municipal officers, are not in this respect 
subject to the Australian ballot law, but should be governed by the statutes in effect at 
the time of the enactment of the 1917 laws.  

However, coming down to the very question that you are interested in, that is whether or 
not municipal elections are to be held under the Australian ballot system I am 
persuaded to believe that the case is different from that just above stated. I must come 
to the conclusion that the exception made by the Legislature in Sec. 7, excepts 
municipal elections from the provisions of Sec. 6, only as to who should prepare the 
ballots, that is to say, that in municipal elections the municipal clerk shall act instead of 
the county clerk and is not excepted from the operation of the Australian system. In view 
of the foregoing it is my opinion, that municipal elections are to be held under the 
Australian system, so it must follow that the election at which members of the board of 
education are elected, must be held under the same system.  

3. The holding made in the last answer almost covers your third question. Chap. 89, 
Laws of 1917 (Australian Ballot Law) provides in different places to-wit: Sec. 1, Sections 
6 and 7 as explained in the last answer; Sec. 9, 11, and 12, that the city or town clerk 
shall provide the ballots. You will note that the last five lines of Sec. 12 prescribe what 
provisions the city authorities should make relative to the holding of the elections. By 
reading this law you will also find that it is necessary that the names of the candidates 
be printed on the ballots. It is permissible, however, under Sec. 15 for an elector to write 
in the name of any person, for whom he desires to vote and whose name is not printed 
on the ballot.  

4. I find no provision of law stating when the names of candidates must be certified to 
the town authorities. I think that the clerk should use his discretion in this matter and 
hold up the printing of the ballots for as long as possible, allowing only the time that is 
necessary to print the ballots before election day. The law provides that the clerk shall 



 

 

deliver the ballots to the election judges any time before election day. Therefore, to 
deliver the same the day before election would be a proper compliance with the law.  

I hope that all of the above will serve to assist you in preparing for the forthcoming 
election for members of the Board of Education of your city. I have gone into the matter 
quite thoroughly and believe that I have thrown as much light upon the subject as is 
possible.  


