
 

 

Opinion No. 19-2186  

February 5, 1919  

BY: O. O. ASKREN, Attorney General  

TO: Mr. Adolfo Gallegos, Torreon, New Mexico.  

Justice of the Peace Holds Over if No Election Held.  

OPINION  

Your letter of January 30th has been duly received by this office, but owing to a rush of 
business largely on account of the legislature being in session, we have been unable to 
answer the same before this. You ask the opinion of this office as to what should be 
done in a case where no election for justice of the peace was had, and where the board 
of county commissioners have refused to appoint a justice of the peace to act, because 
the old justice of the peace has not resigned. I take it that the board of county 
commissioners assume that no vacancy exists, and hence have refused to make any 
appointment, which view we believe is correct for the reasons hereinafter set forth.  

As to the election of precinct officers in this state and their term of office, Sec. 3156 
Codification of 1915 states:  

"All justices of the peace and constables shall be elected on the second Monday in 
January of every odd numbered year and shall enter upon the duties of their office on 
the first Monday of February following their election and hold the same for two years 
thereafter, unless sooner removed for cause."  

There is a provision contained in Sec. 2 of Art. 20 of our constitution which reads as 
follows:  

"Every officer unless removed shall hold his office until his successor has duly 
qualified."  

Sec. 3965 of the Codification of 1915 provides that any office belonging to the class 
mentioned in Sec. 3954 (which includes precinct officers) becomes vacant under any of 
the following circumstances: No. 4 -- Expiration of the term of office when no successor 
has been chosen as provided by law.  

With this statement of the law on the subject we proceed to treat the proposition.  

It is our opinion that in the specific situation that you present to us no vacancy exists in 
the office of the justice of the peace. It appears that it is clearly the intent of the 
constitution that no office shall remain vacant no matter how or when the vacancy 
occurs. It is true that the term for which the old justice of the peace was elected expires 



 

 

on the first Monday of February but the constitution by the section hereinabove quoted 
extends his term until such time as his successor qualifies. It does not create any new 
term of office, but the old officer by virtue of said provision in the constitution continues 
in office lawfully discharging its duties, and it cannot be said that there is any vacancy in 
the office to call forth the exercise of the appointive power of the Board of County 
Commissioners to appoint a justice of the peace.  

The views above given are supported by ample authorities in this and other States 
where cases have arisen under similar constitutional or statutory provisions as to 
officers holding until successors should qualify, and as to the authority of the appointive 
power to fill vacancies.  

In the case of People vs. Whitman, 10 Cal. 46, Whitman was elected to state 
comptroller, and at the next general election a man by the name of Mandville was 
elected as his successor, but having been appointed surveyor general of California, he 
declined to qualify for the office of comptroller. The governor assumed that there was a 
vacancy in the office and appointed a man by the name of Malony to fill the office, and 
an action was brought to determine whether Malony or Whitman was entitled to the 
office.  

The constitution of California had a similar provision as our constitution contains relative 
to officers holding over until their successors have qualified. In this case the court held 
that the old officer, Whitman, held over and that there was no vacancy, and that the 
governor had no power to appoint Malony. The court in its opinion said:  

"But the construction we have given the constitution is not only supported by the 
language of the instrument but by its general scope and spirit. The executive officers 
are elected by the people and under the elective system, it is more proper that these 
officers should hold over than that the duties should devolve upon those in whose 
selection the people have had no voice."  

In the case of People v. Tilton, 37 Cal. 621, which is a case involving the same 
proposition presented in the question which we are considering, the learned Chief 
Justice Sawyer in his opinion said:  

"When there is a party expressly authorized by law to discharge these duties 
temporarily until the power upon whom the duty of election or appointment is devolved 
can regularly act, there is no occasion for calling into exercise this extraordinary power 
vested in the governor to make a temporary appointment. There is no good reason for 
appointing a party to temporarily discharge the duties of an office when there is already 
a party expressly authorized by the constitution or laws to temporarily discharge those 
duties."  

There are many other cases along the same line, but I will not attempt to state the facts 
of particular cases, suffice it to cite the following:  



 

 

People v. Bissell, 49 Cal. 407.  

People v. Tyrell, 87 Cal. 475.  

People v. Edwars, 93 Cal. 153.  

State v. Morrison, 113 Ind. 434, et seq.  

Koerner v. State, 148 Ind. 158.  

Commonwealth v. Hanley, 9 Penn. 513, et seq.  

State v. Lusk, 18 Mo. 333.  

Boyett v. Cowling, 78 Ark, 494.  

State v. Smith, 94 Ia. 616.  

State v. Rowe, 25 O. St. 586.  

State v. Compson, 34 Oreg. 25.  

Soucy v. People, 21 Ill. App. 370.  

State v. Meilike, 81 Wis. 574.  

Our supreme court in passing upon Sec. 2 of Art. 20 of our constitution says:  

"It is our opinion that the framers of our constitution intended to provide against any 
suspension of executive authority arising from change of administration or by reason of 
other circumstances which might bring about such result."  

"In other words, the sole purpose of Sec. 2 of Art. 20 is to provide for the expiration of 
the term of office of public officials, and extending same if necessary until such time as 
a successor is qualified to take over the office."  

It might be argued that Sec. 3956, Codification of 1915, expressly says that an office 
becomes vacant when the term of an officer expires and a successor has not been 
chosen as provided by law, but the constitution provides different and of course it 
prevails. It virtually extends the expired term until a regular successor is chosen as 
provided by law, and in this case it is by election, so no vacancy can exist.  

Admitting for the sake of argument that there is a vacancy in any proper sense after the 
expiration of the term and before the election and qualification of a successor, the 
constitution itself fills the vacancy for the time being, by providing that the old incumbent 



 

 

shall hold till a successor duly qualifies. In other words, he holds over till the elective 
power has an opportunity and does elect a successor.  

Therefore, in conclusion, as I have heretofore stated it is my opinion that the old 
incumbent in the office of the justice of the peace in your precinct continues to hold 
over, and is a de facto and de jure officer and that no occasion for appointing a justice 
of the peace in his place obtains nor can obtain, unless he resigns or for some of the 
other reasons specified in Section 3956 of the Code of 1915, which renders an office 
vacant, exist or come into existence.  

N. D. MEYER,  

Assistant Attorney General.  


