
 

 

Opinion No. 19-2389  

October 10, 1919  

BY: HARRY S. BOWMAN, Assistant Attorney General  

TO: State Tax Commission, Santa Fe, New Mexico.  

Assessment of Timber Lands for Taxes.  

OPINION  

Referring to your letter of the 6th instant, requesting an opinion from this office relative 
to the method to be adopted by the Commission in the assessment of timber and timber 
lands, and making specific inquiry as to the right of the commission to assess timber 
separate and apart from the land upon which the same is growing, we wish to advise 
you as follows:  

There are no statutory provisions regarding this subject, and therefore we must base 
our conclusions upon the present existing taxing laws of the state and such aid as we 
can derive from cases wherein this subject has been passed upon by courts of other 
states.  

Section 1 of Article VIII of the Constitution of New Mexico provides that,  

"Taxes levied upon tangible property shall be in proportion to the value thereof, and 
taxes shall be equal and uniform upon subjects of taxation of the same class."  

Timber and timber lands would fall within the definition of "tangible property," and 
therefore the tax must be levied in proportion to the value. In some States, the question 
arose as to the right to tax lands as timber lands, and in most of these cases it was held 
that the land could be so assessed. In these cases an attempt to exclude the timber 
from the value of the property for taxation purposes was unsuccessful and the land and 
timber was assessed together. See  

French vs. Town of Lyon, 77 N. H. 63; 86 Atl. 823.  

In the only case, however, which I find wherein the question was directly at issue 
regarding the right to assess timber separate and apart from the land, because the land 
and timber were separately owned, it was held that such an assessment was proper.  

Gaston vs. Pine Lumber Co., 110 Miss. 165; 69 So. 668.  

Since there is no special legislation in this state regulating the method of assessment of 
timber lands, and in view of the last case above mentioned, we are of the opinion that it 



 

 

may be separately assessed where it is owned by persons other than those owning the 
land upon which it stands.  

We are returning to you herewith the file of papers enclosed with your letter first above 
mentioned.  

Trusting that the foregoing fully answers your inquiry, we are  


