
 

 

Opinion No. 19-2392  

October 11, 1919  

BY: N. D. MEYER, Assistant Attorney General  

TO: Hon. Fidel Ortiz, Superintendent, State Penitentiary, Santa Fe, New Mexico.  

Construction Parole Laws.  

OPINION  

In reply to your letter of September 29th, in which you state that the Board of 
Penitentiary Commissioners passed a resolution instructing you to obtain from our office 
an opinion as to that part of the parole law which gives the prison board authority to 
parole prisoners after serving their minimum sentence, and particularly for what period 
of time the Board may parole prisoners, we beg to advise as follows:  

Section 5079 gives the Prison Board the power to allow prisoners to go outside of the 
penitentiary upon parole after having served the minimum term of their sentence, to 
remain, however, while on parole, in the legal custody and control of said Prison Board, 
subject at any time to be taken back to the penitentiary.  

The period for which the penitentiary authorities have legal custody of a prisoner is that 
period of time designated in the commitment which of course, extends over the 
maximum sentence imposed. Therefore, it would seem that the intent of the law was to 
give the penitentiary authorities the power to parole prisoners, after they had served 
their minimum sentence, for the remaining period of the maximum time expressed in the 
commitment, and that it is not within the scope or discretion that the penitentiary board 
may exercise to set a different period of time.  

This view is strengthened by section 5080 of the Code, in which it is stated that the 
Superintendent may, when, in his opinion, any prisoner has served not less than six 
months of his parole acceptably and has given evidence that he will conduct himself 
within the law, make certificate to that effect to the Prison Board, and then the Board 
may consider the case and discharge the prisoner from parole finally if they deem that 
the case merits such action.  

You will see from this section of the law that the Board is given specific authority to 
finally discharge the prisoner who has been out on parole, but not until after he has 
served at least six months of his parole, so it is to be implied that the penitentiary 
authorities cannot at the time of paroling a prisoner set any certain period of time for 
which the prisoner is paroled, but, on the other hand, the parole operates for the 
maximum sentence, unless the prisoner be discharged before by the Prison Board 
under the authority conferred in section 5080.  



 

 

Trusting that the foregoing answers your question satisfactorily, I am  


