
 

 

Opinion No. 19-2368  

September 24, 1919  

BY: HARRY S. BOWMAN, Assistant Attorney General  

TO: Hon. J. B. Read, State Bank Examiner, Santa Fe, New Mexico.  

Limitations Upon Bank Loans.  

OPINION  

We have your letter of the 17th instant, requesting an opinion from this office regarding 
the construction to be placed upon section 36, Chap. 67, Laws 1915, known as the 
"Banking Act."  

You refer to section 21, Chap, 120, Laws 1909. We are not certain to what section you 
are alluding as there is no such section in the statute books, and assume that this 
reference must contain a typographical error.  

In our opinion the first part of section 36 and the last two lines of this section refer to 
different relations between the bank and its customers. The first part of the section 
refers to the bank as a creditor, while the last two lines, which prohibit a bank from 
investing more than 20 per cent of its capital and surplus, refers to the bank as a 
purchaser of securities. (In your letter you state that the bank shall not invest more than 
30 per cent of its capital, while the act limits the investment to 20 per cent).  

The first part of section 36 limits the amount which a bank may loan, excepting in the 
cases specifically mentioned, to any person, firm or corporation to the sum of 20 per 
cent of its capital and surplus, but no limitation is placed upon the amount that may be 
loaned to a person upon the "discount of bills of exchange drawn against actually 
existing values, loans upon produce in transit and upon warehouse and elevator 
receipts as collateral security, and negotiable paper secured by collateral having an 
actual market value in excess of the paper secured." The amount that may be loaned by 
a bank to its customers where the loan is secured as last above indicated seems to be 
unlimited.  

The part of the section which refers to investment, we believe limits the amount of paper 
or securities that any bank may purchase outright from any person, firm, or corporation, 
but this investment we do not understand is to be included in the amount that may be 
loaned.  

Therefore, it is our opinion that a bank may loan in an amount equal to 20 per cent of its 
capital and surplus, and may invest in the securities of the same person, firm or 
corporation an equal amount and in addition may loan any sum to the same person, firm 



 

 

or corporation where the loan is secured in any of the values specifically mentioned in 
this section.  

Trusting that the foregoing fully answers your inquiry, I am  


