
 

 

Opinion No. 20-2537  

April 7, 1920  

BY: N. D. MEYER, Assistant Attorney General  

TO: Mr. D. N. Field, Youngsville, New Meexico.  

Redemption of Property From Tax Sale.  

Payment of Taxes Upon Undivided Interest in Realty.  

OPINION  

Your letter of March 25th has been duly received but on account of the writer's absence 
from the office, reply thereto has been delayed.  

Answering the questions which you ask therein, we beg to advise that under the present 
law the owner of property which has been sold for taxes, may redeem the same at any 
time within three years after date of sale.  

The amount which will have to be paid at the time of redemption includes the taxes 
which were due at the time of sale, together with interest, penalties and costs, and in 
addition, interest at the rate of one per centum per month from the date of sale to the 
date of redemption.  

I know of no method by which you could pay your proportion of the taxes due upon 
property in which you own an undivided interest, and in order to clear the property of 
any part thereof, the taxes on the whole must be paid. Section 5451 of the Code 
provides that if any tract of land is claimed by several persons, having or claiming 
undivided interest therein, and the same was not listed for taxation by any one, the 
assessor shall make an estimate of the value of such tract and list and assess the same 
to unknown owners . . . It is evident from the wording of Section 5461 that it was the 
intent of the legislature that in cases where property is owned in common, the taxes 
should be paid on the whole of said property by the parties in interest, and in order to 
save said property from sale for taxes, anyone having an undivided interest therein 
must pay all the taxes due in order to save his interest.  

Trusting that the foregoing will answer your questions, I beg to remain  


