
 

 

Opinion No. 20-2574  

May 10, 1920  

BY: N. D. MEYER, Assistant Attorney General  

TO: Mr. P. A. Hughes, Clerk, Deming, New Mexico.  

Fees of County Clerk for Issuing Marriage Licenses.  

OPINION  

We have your letter of the 6th instant in which you state that your charge for issuing 
marriage licenses, where the application was made before you, has heretofore been $ 
1.50, and that where you issued a license upon an application sent in by a justice of the 
peace you only charged the fee of $ 1.00, and ask whether or not you are charging a 
proper fee under the law.  

Under Section 3440 of the Code the fee to be charged for issuing a marriage license, 
recording and indexing it and recording and indexing the certificate of marriage, is $ 
1.00. I do not believe that this section is broad enough to cover any charges for services 
performed in swearing the applicant at the time he makes application for a marriage 
license, and that a charge for this service, where such is provided for and allowed by 
law, in addition to the fee of $ 1.00 hereinabove mentioned, would be proper.  

There is no provision made by law allowing any charge to be made in assisting an 
applicant in preparing his application for marriage, or for the blanks used, but there is 
provision allowing the county clerk a fee for administering oaths and taking 
acknowledgments. Under Section 1240 the county clerk is allowed a fee of three cents 
for administering each oath and a fee of twenty-five cents for taking every 
acknowledgment to a deed or other writing. In the case of an application for a marriage 
license, both parties sign the application and must be sworn.  

It remains to be determined whether the swearing of the parties making the application 
as to the truth of the matters stated therein, is the taking of an acknowledgment or the 
administering of an oath. 1 Corpus Juris, at Section 1, page 745, defines an 
acknowledgment to be a "formal declaration for admission before an authorized court or 
public officer by a person who has executed an instrument, and that such instrument is 
his act and deed." In 29 Cyc., at page 1297, an oath is defined as being an avowal 
before God in regard to the truth of the words of him who swears.  

In view of what these authorities state an acknowledgment and an oath are, I am 
compelled to conclude that the act that a county clerk performs in swearing the 
applicants for a marriage license is the administering of an oath and not the taking of an 
acknowledgement, so it would follow that all that the clerk is entitled to is a fee of six 



 

 

cents in connection with any services performed in the preparation of an application for 
a marriage license.  


