
 

 

Opinion No. 21-2841  

February 25, 1921  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: Mr. John V. Conway, Superintendent Public Instruction, Santa Fe, New Mexico.  

County Superintendents of Schools May Not Receive Pay for Teaching in 
Summer Schools.  

OPINION  

{*28} We have before us letter from Mr. Geo. M. Brinton, Superintendent of Schools of 
Eddy county, under date of February 15th, addressed to you asking for an opinion from 
this office relative to the right of county school superintendents to teach in summer 
schools or institutes during the summer periods while the schools of the county are not 
in actual session, and to receive compensation for such teaching.  

In our opinion the question is to be determined by the construction of section 6, Chapter 
12, Laws 1915, known as the County Salary Law. The above mentioned section reads 
as follows:  

"No county officer shall accept or receive to his own use, or for or on account of any 
deputy or deputies, clerk or clerks appointed by him or employed in his office, of, for, or 
on account of expenses incurred by him or by any such deputy or deputies, clerk or 
clerks, or for or on account of his office, any salary, compensation, allowance, fees or 
emoluments in any form whatsoever, other than by this act allowed."  

The question arises as to whether the compensation which a county school 
superintendent would receive as a result of such services in institutes or summer 
schools is within the prohibition of this section.  

You will note that the act provides that a "county officer" shall not receive "any salary, 
compensation, allowance, fees or emoluments in any form whatsoever" other than by 
the act allowed. Of course, this prohibition applies only to moneys or compensation from 
the public fund, and could not be held to apply to payment for services of a strictly 
private or personal nature.  

{*29} The salaries received by teachers at summer schools and institutes are paid out of 
public funds and, therefore, in our opinion, the payment of such money to a county 
school superintendent, who is undoubtedly a county officer, would be prohibited by this 
section.  


