
 

 

Opinion No. 20-2739  

November 27, 1920  

BY: HARRY S. BOWMAN, Assistant Attorney General  

TO: Mr. John V. Conway, Superintendent of Public Instruction Elect, Capitol Building.  

County Superintendent of Schools Cannot Draw Salary and Act as School Teacher.  

OPINION  

In reply to your oral request for an opinion regarding the right and authority of a County 
Superintendent of Schools to occupy a position as teacher in the public schools in the 
county in which he was elected, and at the same time to attempt to perform the duties of 
County Superintendent, we wish to advise you as follows:  

The law does not permit one person to hold two offices which are incompatible, that is, 
wherein the duties of one office might interfere with those of the other.  

The County Superintendent of Schools is required to pass upon reports received from 
the various rural school teachers. In the double capacity then, as superintendent and 
teacher, he would be required to receive, correct and pass judgment upon his own 
reports.  

By virtue of our laws, the County Superintendent is a member of the County Board of 
Education, and this Board is required by law to approve or disapprove the contracts 
between school boards of directors and school teachers. He, therefore, as a member of 
said board, would be required to pass upon his own contract for employment, and to 
approve or disapprove the same.  

In our opinion, the duties of County Superintendent of Schools and of school teacher in 
the same county are absolutely incompatible, and no person can be permitted to hold 
the position of County Superintendent and at the same time teach in the public schools.  

The question arises also as to whether or not the holding of the position of County 
Superintendent of Schools and that of school teacher and drawing salaries for both 
positions is not in conflict with Section 1 of Article X of the Constitution, wherein it is 
provided:  

"And no county officer shall receive to his own use any fees or emoluments other than 
the one salary provided by law, and all fees earned by any officer shall be by him 
collected and paid into the treasury of the county."  

A County Superintendent of Schools is a county officer within the meaning of this 
section, and he would certainly be receiving emoluments other than his one salary 



 

 

provided by law, if he received a salary as a school teacher in addition to his salary as 
Superintendent. In our opinion, therefore, the County Superintendent of Schools could 
not draw the salary of a school teacher at the same time that he received the salary of 
School Superintendent.  

Upon qualifying as County Superintendent of Schools, the person elected to that office 
would automatically cease to be a teacher and could not legally retain his position as 
such.  

There are certain reasons of policy also, which would induce us to hold that a County 
Superintendent of Schools could not, at the same time, receive a salary as a school 
teacher. A person cannot perform his duties as Superintendent in the best manner, if a 
part or most of his time is devoted to teaching.  

There are other reasons too numerous to mention, why we could hold that the same 
person could not hold the two positions.  


