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Jurisdiction School Authorities Over Children After School Hours. Date Which
School Bonds Should Bear. Use of Credited School Funds for Building School
Buildings.

OPINION

{*80} | have your letter of the first instant, submitting three inquiries concerning which
you desire opinions from this office.

You ask if the County Board of Education has any authority of law to prevent children of
school age from spending their time in the streets and public places after school hours.

After school hours the school authorities have no jurisdiction over the students of the
school. The question of the custody and discipline of the school children, after school
hours, is one for the parents.

Your second inquiry involves the date which school bonds issued by the school district
should bear. You state that School District No. 17 voted $ 5,000 worth of bonds for the
purpose of erecting a school building. You ask if the bonds may be dated before the day
upon which the election authorizing the bonds is held.

The bonds must not be dated prior to the date of election; they must be dated
subsequent to the time the election was held; otherwise they would not be valid. | would
suggest that the County Board pass a resolution adopting the form of the bonds and
providing that they should be dated the first day of the succeeding month after the {*81}
holding of the meeting so adopting and providing for the form of bond to be used.

Your third inquiry involves the question of the construction of section 27, Chapter 105,
Laws 1917 (the County Unit School Law), which provides that in cases where the voters
have rejected the proposition of issuing bonds to build a school house, that a fund
should be created taken from the "credited school fund" which should be used when it
has reached sufficient proportions for the purpose of building and erecting a school
house in such district.

In my opinion the provisions of this section are mandatory and the County Board of
Education should direct the County Treasurer to set aside annually such portion of the
funds as it may deem proper, but not less than one-fifth thereof, for the purpose
mentioned.



If no levy has been made for the purpose, the moneys should be taken from the
estimate as made; if, on the other hand, a special levy has been provided for that
purpose, then the amount produced by that levy should be credited to the said fund.



