
 

 

Opinion No. 21-3090  

August 19, 1921  

TO: Honorable George H. Besinger, Chairman, Board of County Commissioners, 
Hillsboro, New Mexico.  

Qualification of County Officer to Accept Appointment to Office After Serving Two 
Terms.  

OPINION  

{*84} In reply to your verbal request for an opinion regarding the qualification of a 
person who has served two complete terms as County Assessor to be appointed to the 
office of County Assessor, in view of the resignation of the Assessor recently holding 
the office, I would advise you as follows:  

Section 2 of Article X of the Constitution provides as follows:  

"All county officers shall be elected for a term of two years and after having served two 
consecutive terms shall be ineligible to hold any county office for two years thereafter."  

{*85} You will note from the language quoted that a person who has served two 
consecutive terms as a county officer is disqualified from holding any county office for a 
period of two years thereafter. There is no question concerning the meaning and intent 
of this language. No officer who has served two consecutive terms can hold any county 
office, whether by election or appointment, and, therefore, we are compelled to advise 
you that a person who has held the office of Assessor for two consecutive terms may 
not now qualify as Assessor by appointment of your Board, and may not qualify in future 
until after the expiration of two years.  


