
 

 

Opinion No. 22-3281  

February 17, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: Mr. Herman G. Baca, Department Adjutant, American Legion, Santa Fe, New 
Mexico.  

Payment License Tax by American Legion for Holding of Dances.  

OPINION  

{*123} In reply to your letter of the 15th instant, requesting an opinion regarding the 
liability of the American Legion to pay a license tax for the holding of Legion dances, I 
wish to advise you as follows:  

Section 3313, Code 1915, provides that:  

"All persons who allow in their houses or upon premises under their control, any dance 
or fandango, kept or held for profit, or where in connection with which liquors of any kind 
are sold, shall pay ten dollars for each day or night on which such dance or fandago is 
kept or held."  

You will note that the section quoted does not require the persons who are giving the 
dance to pay the tax, but does require that the ten dollars license shall be paid by the 
persons who allow the homes or premises under their control to be used for a dance 
which is given for profit.  

Your letter states that the Legion Posts give these dances and that no one profits by 
reason thereof. This being the case, in my opinion, no license tax should be collected 
from dances given by the Legion under the circumstances mentioned.  


