
 

 

Opinion No. 22-3282  

February 16, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: Mr. Nestor Sanchez, Mr. Jaramillo, Commissioners Jarrillas Old Ditch, Belen, New 
Mexico.  

Duty Ditch Commissioners to Furnish Information to Assessors.  

OPINION  

{*123} Complying with your oral request for an opinion relative to the {*124} right of the 
county assessor to demand from ditch commissioners the names of the owners of land 
under such ditch and the acreage of such land so owned, and also the legal necessity 
to furnish such information, I wish to advise you as follows:  

The provisions of Section 218, Chapter 133, Laws 1921, among other things, provides 
as follows:  

"For the purposes of assisting the assessor to make such assessment, he may demand 
from each person and firm, and from the president, cashier, treasurer, or managing 
agent of each corporation, association or company, within his county, a correct list 
under oath or affirmation, of all the real estate and personal property within the county, 
owned or claimed by, or in the possession or control of such person, firm, corporation, 
association or company. The assessor shall have the additional power and authority to 
call upon persons, firms, companies and corporations, or any officer, or agent in charge 
thereof, for information bearing upon the subject of the valuation or listing of taxable 
property or pertaining thereto. * * * If the assessor believes that any person, firm, 
company or corporation, or any officer or agent in charge thereof, has not returned a full 
and complete list of all the property under his, her or its control, he shall have the power 
to make such investigation as he may deem necessary to ascertain the full amount and 
extent of such property."  

From the foregoing it is clear that assessors are authorized to require the furnishing of 
lists by ditch commissioners showing the names of property owners and the acreage 
owned by each. In the event that the information as furnished is not correct in the view 
of the assessor he has authority to make such investigation as he may deem proper to 
obtain the correct data and may even have access and power to examine the books 
and papers of the community ditch in order to secure the necessary information to make 
proper assessments of the property under such ditch.  

Section 5744, Code 1915, provides that Community ditches are corporations and, 
therefore, there is no question but what a community ditch would fall within the 



 

 

provisions of Section 218, requiring corporations to furnish the information described 
therein.  


