
 

 

Opinion No. 22-3477  

June 9, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: Mr. Ralph G. Roberson, Clerk County Board of Education, Estancia, New Mexico.  

Levy of Tax Upon Consolidated School District for Payment Bonds of Original 
District.  

OPINION  

{*159} In reply to your letter of the 6th instant, asking if area added to a bonded school 
district is subject to tax assessment for the payment of interest and to create a sinking 
fund to cover the payment of such bonded indebtedness in the original district, I wish to 
advise:  

The general rule is that where boundaries of school districts are changed in the 
absence of a statutory provision for the division of the property and the apportionment of 
debts, the property is {*160} left where it is found and the debt remains upon the original 
debtor. 24 R.C.L. page 566, Sec. 10.  

In 35 Cyc. page 1036, the rule is thus stated:  

"Where the taxation is for a bonded school indebtedness the right to tax extends to real 
estate which was taxable as such at the time the indebtedness was contracted, 
although it is subsequently transferred to another district by division, and does not 
extend to real estate that was not taxable at that time."  

In the absence of some statutory provision therefor, transferring bonded indebtedness 
to the territory added to the original district, the general rule as above stated would 
prevail.  

Section 7, Chapter 105, Laws 1917, provides, among other things that:  

"After paying all indebtedness of the old district that is chargeable to the common school 
fund, if any balance remains, the County Board of Education shall credit the said 
balance between the old and the new district in proportion to the number of children of 
school age in each. All other resources such as school houses, proceeds from sale of 
bonds, and all other similar indebtedness shall be divided between the old and the new 
districts in proportion to the taxable property according to the assessed value in each."  

It is possible that there was an intent of the legislature as expressed in the latter clause 
above quoted, to transfer to the additional territory joined to the old district a part of the 



 

 

indebtedness, but the language is so uncertain that it is almost impossible to determine 
definitely that such was the intent of the legislature.  

Even though such had been the purpose of the legislature, there is a grave doubt raised 
as to whether the additional territory can be impressed with the bonded indebtedness of 
the original district so as to require the levy of a tax to assist in the payment of such 
indebtedness.  

The Constitution, Section 11, Article IX, provides that no school district shall create an 
indebtedness except for certain purposes, and in such cases only, when the proposition 
to create the debt shall have been submitted to the qualified electors of the district and 
approved by a majority of those voting thereon.  

Persons residing in the territory added to the new district have never had an opportunity 
to vote upon the creation of this indebtedness, and since a change in the boundaries is 
made without their consent, it is probable that this section of the Constitution would 
prevent the levy of a tax to pay any part of the bonded indebtedness of the original 
district.  

For the foregoing reasons, I am inclined to believe that the newly acquired territory 
should not be taxed for the bonded indebtedness of the original district.  


