
 

 

Opinion No. 22-3567  

August 26, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: The State Tax Commission, Santa Fe, New Mexico.  

Excess Tax Collections Over Budget Estimates Applicable to Estimate for 
Succeeding Year.  

OPINION  

{*173} In reply to your oral request for an opinion regarding the construction of Section 
6, Chapter 18, Laws of 1921, requiring that at the close of a calendar year any excess 
revenues over the amounts estimated in the budgets of expenses should be applied to 
the budget estimate for the next succeeding year, I wish to say:  

The Section is in the following language:  

"At the close of any calendar year should the actual revenues exceed the estimated 
budget estimates of expenses as so finally approved and certified, such excess moneys 
shall be applied on the budget estimate for the next succeeding year."  

It is to be noted that the only excesses which are to be applied on the budget estimates 
for the succeeding years are those actual revenues which exceed the estimated budget 
estimates of expense. Any moneys, therefore, which remain over but which are not in 
excess of the estimated budget estimates of expenses, are not to be so applied. In 
other words, if all of the moneys collected do not exceed the budget estimates but still a 
portion of such moneys remain unexpended, such moneys or funds are not to be 
applied on the budget estimates for the next succeeding year. It is only such moneys as 
exceed the amounts named in the budget estimates that are to be treated as provided 
for in the section.  

Also, such application of excesses can be made only at the close of the calendar year. 
They cannot be made at the close of the fiscal year, nor at the close of the school year. 
If there are such excesses their application to the budget estimates for the next 
succeeding year cannot be made until the close of the calendar year.  

I am also of the opinion that this application of excess moneys cannot be held to apply 
to moneys raised prior to the enactment of chapter 188, Laws of 1921. Any moneys 
remaining in any of the funds which were raised in accordance with the provisions of the 
budget law prior to the year 1921, cannot be applied to the budget estimates for the 
succeeding years. The law cannot have any retroactive effect.  


