
 

 

Opinion No. 22-3447  

May 25, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: Honorable John V. Conway, State Superintendent of Public Instruction, Santa Fe, 
New Mexico.  

Contracts for Architect's Plans for School Buildings Need Not Be Based Upon 
Competitive Bids.  

OPINION  

{*156} In reply to your letter of the 24th instant, asking if, under the provisions of Section 
4893, Code of 1915, it is necessary for competitive {*157} bids to be submitted for 
expenses incurred for architects services in drawing plans and compiling specifications 
in connection with the erection of public buildings, I wish to advise:  

Section 4893 reads as follows:  

"No expenditure involving an amount greater than $ 200.00 shall be made except in 
accordance with the provisions of a written contract, and no contract involving an 
expenditure of more than $ 500.00 for the purpose of erecting any public buildings or 
making any improvements shall be made except upon sealed proposals and to the 
lowest responsible bidder."  

Your inquiry involves the question as to whether expenses incurred for architect's fees 
involves expenditures "for the purpose of erecting any public buildings," etc.  

Upon first consideration, it would appear as if the language of the section would cover 
any and all expenditures connected with the erection of public buildings wherein the 
amount of such expenditure was in excess of $ 500.00.  

Upon more careful consideration, however, it would appear as if the words "for the 
purpose of erecting public buildings," do not include fee for architects services, as such 
expenses are not "for the purpose of erecting public buildings," but rather, in connection 
with the "erection of public buildings."  

Had it been the intent of the legislature to include any and all expenses incidental to the 
erection of public buildings, within the prescription of the statute, it would appear that it 
would have used language of a more comprehensive nature.  

Also, we are to keep in mind, that architects have a general, uniform fee, of a certain 
per cent of the amount of the contract price, which is charged as a fee for services for 
plan drawing and building supervision.  



 

 

With such practice in mind, the submission of the drawing of plans and supervision that 
is incidental thereto to competitive bids, in cases where the expense is in excess of $ 
500.00, would be futile and useless, and the law does not require the performance of 
foolish acts in carrying out its requirements.  

A strict construction of the section mentioned, to make it apply to services of architects, 
would also lead to ridiculous results, if carried to its ultimate effect, as such a holding 
would also require that expenses for services of attorneys in representing school 
districts or other public agencies for which no legal adviser is provided by law, in the 
erecting of public buildings or making any improvements, must be contracted for, after 
requiring such attorneys to submit their proposals to render such services upon 
competitive bids. It is quite within the province of the language of this section, if strictly 
construed, to require such a procedure in the case mentioned, when it is well known 
that attorneys are not permitted to bid for business of any kind or nature.  

It is, therefore, my opinion, that expenditures for architects' services are not to be 
included in the prescription of the statute requiring competitive bidding for expenditures 
in excess of $ 500.00.  


