
 

 

Opinion No. 22-3539  

July 15, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: Honorable M. C. Mechem, Governor, Santa Fe, New Mexico.  

Members of National Guard Not Authorized to Make Arrests or Carry Arms Unless 
Martial Law Proclaimed.  

OPINION  

{*170} In reply to your oral request for an opinion regarding the rights of members of the 
National Guard to interfere in disorders and to carry arms at times and places where no 
martial law has been declared, {*171} nor when the Guard has been called out by the 
Governor, I wish to advise:  

The authorities hold that members of the National Guard have no jurisdiction to act as 
officers or to in any way interfere with citizens, nor to carry arms as such members of 
the National Guard, unless the district within which they attempt to act is declared to be 
under martial law.  

Members of the National Guard have no rights other than those granted to citizens, and 
are subject to all of the civil laws if they attempt to do any or perform any alleged duties 
as members of the militia.  


