
 

 

Opinion No. 22-3604  

October 12, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: State Tax Commission, Santa Fe, New Mexico.  

Reassessment County by Tax Commission.  

OPINION  

{*184} In reply to your oral inquiry and our conversation regarding the procedure to be 
adopted by you in the reassessment of the property in a county under the authority 
contained in Sub-section 9, Section 507, Chapter 133, Laws 1921, I beg to advise you:  

You state that there is in the treasury of the county in which you propose to reassess 
the property, the sum of approximately three thousand dollars credited to the general 
county fund, which is in excess of the needs of the said county for the present year, and 
you ask if this balance may be used to cover the expense of the making of such 
reassessment.  

The section of the statute above mentioned, provides that the cost of such 
reassessment shall be paid by the county reassessed, out of the general funds of such 
county.  

The said fund is available for the purposes mentioned, and I would suggest that you 
take proper steps to inform the board of county commissioners and the county treasurer 
of the county in question that the said balance in the general county fund will be 
employed for the payment of the expenses incurred in connection with the making of the 
reassessment of the property of the county, and that such funds should not be 
expended by said county for any other purpose.  

I would further suggest that, under the powers granted to the Commission by the 
County Budget Act (Chapter 188, Laws 1921), and particularly Sections 3 and 4 thereof, 
that the budget of the said county be made to include the said balance of three 
thousand dollars for the purpose of the reassesment of the said county, and that said 
sum be designated especially as a fund to be used for that purpose and that purpose 
only.  

You further inquire, if in your opinion, the said balance will not be sufficient to cover the 
estimated expense for the making of such assessment, if you may add to the budget of 
the said county a sufficient sum to cover that added expense.  

I am of the opinion that the broad authority granted to your Commission by the County 
Budget Act above mentioned, authorizes you to make such changes and alterations in 



 

 

the budget as within your discretion may seem proper, and that the inclusion of a sum 
for the purpose of making a reassessment of the county would be a proper exercise of 
that discretion.  


