
 

 

Opinion No. 22-3652  

December 20, 1922  

BY: HARRY S. BOWMAN, Attorney General  

TO: Mr. W. J. Berry, County Treasurer, Deming, New Mexico.  

Period of Redemption for Property Sold for Taxes.  

OPINION  

{*193} In reply to your letter of the 15th instant asking if a taxpayer has permitted his 
property to be sold for taxes and the property has been sold and the tax certificate 
assigned to a third party, and after the required time for redemption has expired, but 
before the holder of the certificate has applied for a tax deed, the taxpayer tenders 
money for the purpose of redeeming the certificate, if the party who holds the certificate 
can still demand a tax deed regardless of the attempt of the taxpayer to redeem the 
property, I beg to advise:  

The period of redemption prescribed by law is three years from date of sale of the 
property and after the expiration of that period the taxpayer has no right to redeem 
under the present tax laws of the State, (Sec. 449, Ch. 133, Laws 1921) therefore, the 
failure of the {*194} holder of the tax certificate to demand a tax deed does not in any 
way affect his title. The title becomes absolute in him at the expiration of the term of 
three years and the right to redeem in the taxpayer no longer exists; therefore the tax 
deed should be made to the holder of the certificate, regardless of the attempt of the 
taxpayer to redeem the property.  

You also ask if the law appropriating to a municipality 30 per cent of the road tax 
collected inside the corporate limits has been repealed.  

Chapter 90, Laws 1919, provides that 30 per cent of the three dollar road tax collected 
within the corporate limits shall be paid to the City Treasurer and this law is still in full 
force and effect.  


