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Banks May Not Receive on Deposit Public Monies in Excess of 75 per cent of 
Capital and Surplus.  

OPINION  

{*78} We quote your inquiry:  

"I desire to know what percentage of the combined capital and surplus of a bank may be 
deposited with said bank; or what percentage of the bonded security of a bank may be 
deposited in public funds, under the Public Monies Act. When other security other than 
surety bonds is provided by the depository, is the basis changed?"  

Depositories for public monies shall give a bond to cover such deposits in such sum as 
may be determined by the proper board of finance. -- Sec. 8, Chap. 76, S. L. 1923.  

The proper board of finance shall designate depositories for public monies and shall 
also designate the amount which any such depository may receive provided, however, 
such amount shall not exceed 75 per cent of the capital and surplus of any depository 
so designated. -- Sec. 10, Chap. 76, S. L. 1923.  

Notwithstanding the capital and surplus of any bank may be large, such bank may not 
receive public monies on deposit in excess of 90 per cent of the penal amount of its 
bond as designated by the proper board of finance. -- Secs. 8 and 19, Chap. 76, S. L. 
1923.  

No bank may receive on deposit in any event such monies in excess of 75 per cent of 
its capital and surplus regardless of the amount of its bond. Too, no bank may receive 
such monies on deposit in excess of 90 per cent of such depository bond regardless of 
the amount of its capital and surplus.  

Any such bank, in lieu of giving a depository bond, may deliver to the proper board of 
finance, certain securities of an aggregate value equal to the amount of the depository 
bond as fixed by said board, but such securities so deposited may be accepted only at 
90 per cent of their market value. -- Sec. 9, Chap. 76, S. L. 1923. These securities are 
held by the proper board of finance in lieu of the bond theretofore designated by the 
board, hence, that basis for determining the amount of deposit is not changed.  


