
 

 

Opinion No. 25-3801  

February 25, 1925  

BY: JOHN W. ARMSTRONG, Attorney General  

TO: Requested by: Hon. C. H. Hanke State Representative, Santa Fe, New Mexico, on 
February 21, 1925.  

Chap. 111, S. L. 1919, does not effect the provisions of the village Act, Secs. 3764-
3780, Code 1915, or the town Act, Secs. 3745-3763, Code 1915. The village Act, 
however, is amended by Secs. 1, 2 and 3, Chap. 37 S. L. 1921, and Chap. 7, 21, 42, 
and 59, S. L. 1919; and Sec. 1, Chap. 103, S. L. 1923.  

OPINION  

Your inquiry follows:  

"I will ask you to look at Chapter 111, Laws of 1919, same being "An Act regulating city 
government." I will ask you to also look at Sections 3768 and 3769, New Mexico 
Statutes, Codification 1915, also Sections 3750, 3751 and 3752.  

The Act of 1919 does not carry a repealing clause. Under what law shall village officers 
be appointed? In a village incorporation is the village marshal appointed under Section 
3752 or Section 3769, or under Chapter 111, Laws of 1915? Or can the village trustees 
determine under which law the village marshal shall be appointed?  

If appointed under Section 3769, and no ordinance in effect providing for election, can 
village trustees provide by ordinance for election at next general election of village 
officers and in the interim make appointment.  

If village marshal and treasurer are appointed under Chapter 111, Laws of 1919, and 
the mayor would present to the village trustees a list of appointments, and if the trustees 
would move by motion that other names be substituted for those appointed by mayor, 
and the mayor would put the motion and all trustees voted "Aye", and the mayor would 
declare motion passed, and minutes so show, would the names substituted be the 
officers for the time specified?  

Chap. 111, S. L. 1919, does not effect the provisions of the village Act, Secs. 3764-
3780, Code 1915, or the town Act Secs. 3745-3763, Code 1915. The village Act, 
however, is amended by Secs. 1, 2, and 3, Chap. 37, S. L. 1921, and Chaps. 7, 21, 42, 
and 59, S. L. 1919; and Sec. 1, Chap. 103, S. L. 1923.  

Your inquiry states the municipality in question is a village. It, then, would be governed 
by the village Act. However, if the village has complied with Chap. 7, S. L. 1919, it would 



 

 

then be an incorporated town and would be governed by the provisions of the town 
"Act."  

It would seem that Secs. 3745 and 3746, Code 1915, applies to villages as well as to 
towns, therefore, the elected officers for villages would be for a term of two years, the 
election would be held on the first Tuesday of April of each even numbered year, the 
officials to enter upon their duties the first Monday in succeeding their election.  

It takes the act of both the trustees and the mayor to lawfully constitute any person, 
town marshal, the mayor must appoint and a board must consent, otherwise, there is no 
legally constituted marshal. If the Board of Trustees has substituted names other than 
those proposed by the mayor, the persons so substituted are not legally constituted 
officers. I am assuming that the "village" to which you refer has, in fact, become a 
"town" under the provisions of said Chap. 7. This assumption is based upon your oral 
statement. Therefore, the appointment of marshal would be made under the provisions 
of Sec. 3752, Code 1915.  

If there be no ordinance providing for the election or appointment of a treasurer, there is 
no authority whatever for such an official and therefore none could be appointed until 
after the taking effect of the ordinance. After the ordinance is in full force and effect, the 
treasurer might be appointed in conformity with the provisions of the ordinance 
providing the vacancies.  


