
 

 

Opinion No. 24-3786  

October 9, 1924  

BY: JOHN W. ARMSTRONG, Assistant Attorney General  

TO: Requested by: Soledad Chacon, Secretary of State, Santa Fe, New Mexico.  

Certificates of Nomination of Candidates for Public Office Must Be Filed With 
County Clerks and Not Secretary of State.  

Time for Filing Should Be Not Less Than Ten Days Prior to Election.  

"Independent Ticket" Should Be Filed Notwithstanding No Emblem, Provided Same 
Was Nominated by Regular Convention and Certificate of Such Convention Regularly 
Filed.  

OPINION  

{*171} The proper authorities, with which to file certificates of nomination are the various 
County Clerks of the state. There is no law requiring or authorizing political parties or 
conventions to file certificates of nominations with the Secretary of State. Sec. 1995, 
Code 1915, is authority for filing such certificates with County Clerks.  

County Clerks shall provide printed ballots for national, state and county officers in 
conformity with Sec. 2, Chap. 43, S. L. 1923, which provides:  

Except as in this act otherwise provided, it shall be the duty of the county clerk of each 
county to provide printed ballots for every election for public officers in which electors, or 
any of the electors within the county, participate, and to cause to be printed on the ballot 
the names of every candidate whose name has been certified to or filed with the county 
clerk in the manner provided for in this act.  

It would seem that certificates of nomination should be filed with County Clerks at least 
ten days before election, otherwise it would be impossible for County Commissioners to 
comply with the provisions of Sec. 1977, Code 1915. This Section provides:  

The County Commissioners of each county shall, ten days before the election, by public 
proclamation and by publication in each of the two leading newspapers published in 
such county, give public notice of the object of the election, the officers to be voted for, 
the names of the candidates for each of said offices as the same are on file in the office 
of the county clerk.  

It may be advisable to place the names on the "Independent Party" ticket without the 
emblem although there is some question as to whether or not the ticket is legal. There 
appears to be an emblem, duly filed with the Secretary of State, for the "Independent 



 

 

Party." In the first place, it may be only discretionary with any political party as to 
whether or not it adopts and files an emblem in conformity with Sec. 2, Chap. 89 S. L. 
1917. After such emblem is adopted and filed, however, the 10th Sub-Sec. of Sec. 8 
Chap. 89 S. L. 1917 seems to contemplate the use of same by such party. This sub-
division reads as follows:  

The party emblem adopted according to the provisions of this act, shall be printed upon 
the ballot at the {*172} head of the column containing the names of the candidates of 
the party adopting such emblem, and over the designating name of such party.  

The fee chargeable by County Clerks for filing certificates of nomination, etc., appears 
to be that prescribed at the beginning of the 10th line of Sec. 1240 Code 1915, -- 
twenty-five cents. I find no other provision applicable. Sec. 4797 Code 1915 and Sec. 8 
Chap. 12 S. L. 1915 make a charge incumbent and Sec. 17 of said Chap. 8 provides a 
penalty in case of failure of the Clerk in this connection.  

County Clerks, we think, should see that certificates are authorized by conventions in 
conformity with Sec. 1995, otherwise the Clerk might be criminally liable under Sec. 21 
Chap. 89 S. L. 1917.  

We think certificates of nomination should not only be "certified to" but "filed with" the 
County Clerk. -- Sub-Sec. 2, Sec. 8, Chap. 89, S. L. 1917.  


