
 

 

Opinion No. 25-3794  

January 27, 1925  

BY: JOHN W. ARMSTRONG, Attorney General  

TO: Requested by: Hon. E. E. Thaxton, State Senator, Santa Fe, New Mexico.  

Ratification of an Amendment to the Federal Constitution may not be affected by 
submitting same to a vote of the people.  

OPINION  

You ask whether or not submitting an amendment to the Federal Constitution to a vote 
of the people in New Mexico would be effective to ratify such amendment.  

Art. 5 of the Federal Constitution provides:  

"The congress, whenever two-thirds of both houses shall deem it necessary, shall 
propose amendments to this constitution, * * * which shall be valid to all intents and 
purposes, as part of this constitution, when ratified by the legislatures of three-fourths of 
the several states, * * *."  

It will be observed from the foregoing provisions that submitting the Child Labor 
Amendment to a vote of the people of the State of New Mexico, could not and would 
not, in any sense, legally ratify or reject same.  


