
 

 

Opinion No. 25-3823  

April 25, 1925  

BY: JAMES N. BUJAC, Assistant Attorney General  

TO: Requested April 17, 1925, by Hon. R. H. Carter, State Comptroller, Santa Fe, New 
Mexico.  

Operators of taxicabs cannot be required to pay a license fee by a city, town or village 
other than that in which they hold their stand to serve the public, for occasional trips 
thereto.  

OPINION  

Your request is substantially as follows:  

"Can a city, town, or village require the operator of a taxicab to pay a license for 
operating said taxicab therein when the said operator holds his stand to serve the public 
in another town and only makes occasional trips to the city, town or village seeking to 
require a license."  

From this I am presuming that the operator holds his stand to serve the public in one 
town and that he occasionally has a passenger to take to the other town and does not 
pick up passengers in the second town for transportation to another point within the 
corporate limits of the second town. Section 8, Chapter 96, Session Laws of 1923, 
provides:  

"Cities, towns and villages may license operators of, and regulate the use of such 
vehicles operated for hire within their Corporate limits."  

The State of Arkansas has a statute the provisions of which are substantially the same 
as those of Section 8, above quoted and the Supreme Court of that State in passing 
upon this question in the case of McDonald v. City of Paragould, 179 S. W. 335, held 
the law does not apply to the transportation of passengers from points within the City 
limits to points outside and vice versa.  

Applying this principle to the premises I am of the opinion that operators of taxicabs 
cannot be required to pay a license fee by a city, town, or village, other than that in 
which they hold their stand to serve the public, for occasional trips thereto.  


