
 

 

Opinion No. 26-3911  

August 31, 1926  

BY: ROBERT C. DOW, Assistant Attorney General  

TO: Mr. J. E. Owens, Chief Tax Commissioner, Santa Fe, New Mexico.  

This Office is in receipt of your letter requesting an opinion relative to the period of 
redemption given the owner of real estate when such owner is proceeded against for 
the collection of taxes on said real estate pursuant to Chapter 26 of the Laws of 1925 
relating to special tax collectors.  

Chapter 26 of the Laws of 1925 provides for the appointment of special tax collectors, 
giving such appointees "authority to bring and prosecute suits, actions and proceedings 
in the name of the state or county, and to distrain and sell personal property, for the 
collection of delinquent taxes." Said chapter also provides that "except as herein 
otherwise provided, the procedure in any suit brought under the provisions of this act, 
including summons, personal and by publication, shall be as provided by law in civil 
actions."  

§ 6 of said Act provides for bringing a suit to determine the validity of any tax sale 
certificate, and § 7 of said Act provides in substance that when property has been sold 
to the county and the full amount of the delinquent taxes assessed against said property 
cannot be realized thereon by the county, then a suit may be brought by a special 
collector, and judgment rendered authorizing such property to be sold for a less amount.  

The last two remedies mentioned are clearly set forth in the statute. As to whether or 
not the special collector may bring a suit at law and obtain personal judgment against 
the tax payer, and levy execution upon and sell real estate is not clear in this chapter of 
the law. However, as read in connection with § 448, Chapter 133 of the Laws of 1921, I 
am of the opinion that the additional remedy afforded the tax collector is broad enough 
to cover the filing of such suits.  

Your question is what, if any, right of redemption does the owner of property have, first, 
when personal judgment is obtained for taxes due and property is levied on under 
execution; second, when property is sold for less than the amount due under § 7 
aforesaid.  

In the case of Glasgow v. Peyton, 22 N.M. 97, referring to § 5509 of the New Mexico 
Code, the court said:  

"This section furnished a remedy, by judicial proceedings, in which the lien of the state 
may be established by decree of a court of competent jurisdiction, thereby establishing 
beyond question the validity of the lien, and giving to the purchaser at the sale a perfect 
title, as against the delinquent tax payer."  



 

 

While § 5509 of the Code has been repealed, § 448, Chapter 133, Laws of 1921, is 
almost similar to said section. The quotation from the decision in the above case would 
seem to indicate that when a suit is filed on a statute affording an additional remedy for 
the collection of taxes, that all right of redemption afforded the tax payer is lost, 
however, the question of right of redemption was not directly raised in this case. Where 
suit is brought in either one of the foregoing instances and the lien foreclosed or 
property is sold under execution, under the above ruling I would say that the three year 
right of redemption is taken away from the tax payer, but there still remains the question 
of the right of redemption from sales of real estate under execution, or judicial sales. § 
2209, New Mexico Code, gives a period of one year to redeem from sales under 
execution where property is sold subject to liens and encumbrances. § 4775 of the 
Code, which might possibly supercede said section, gives a period of nine months to 
redeem from sales of real estate sold under order, judgment or decree of the court, and 
a mortgager, his assigns, or any party interested therein, may redeem in said time. After 
the passage of the above act, the case of Abo Land Co. v. Tenorio, 26 N.M. 258 was 
decided, and it was held that under execution sale the owner had one year within which 
to redeem. The question as to whether or not the latter statute supercede the former 
statute and thereby only gave the owner a period of nine months within which to redeem 
was not passed upon in this case. While I am inclined to believe that such statute was 
supercede by the latter statute, the fact that the court held in this case that such owner 
had one year within which to redeem, I think we sould go upon the assumption that the 
opinion in that case is binding, at least, until the direct question is raised in the Supreme 
Court.  

From the foregoing. I am, therefore, of the opinion that when property is sold for less 
than the amount due, and the lien foreclosed and property sold under execution 
pursuant to a personal judgment, that the owner of said property has one year within 
which to redeem from such sales.  


