
 

 

Opinion No. 26-3905  

August 3, 1926  

BY: ROBERT C. DOW, Assistant Attorney General  

TO: Hon. J. E. Owens, Chief Tax Commissioner, Santa Fe, New Mexico.  

This office is in receipt of your request for an opinion relative to certain tax matters. You 
desire to know first whether or not the purchaser of a tax sale certificate is entitled to be 
repaid by the person redeeming the property all money which he has paid for said tax 
sale certificate, including interest, penalties, and money paid for taxes for subsequent 
years due on said property, plus interest on his investment.  

§ 449, Chapter 133, Laws of 1921, is as follows:  

"Real property sold under the provisions of this act may be redeemed by the owner or 
any person having a legal or equitable right therein, at any time before the expiration of 
three years from the date of the sale, by payment to the county treasurer, to be held by 
him subject to the order of the purchaser, of the amount for which the same was sold, 
with interest thereon from date of sale at the rate of one and one-fourth per cent per 
month for the first twelve months, or fraction thereof, after sale, and one per cent per 
month for the remaining twenty-four months, or fraction thereof, together with the 
amount of all subsequent taxes paid by the purchaser or levied by the county."  

The purchaser of the tax sale certificate is entitled to be refunded the amount for which 
the property was sold, with interest thereon from date of sale, as provided for in the 
above section of our statute, and this would include all penalties and interest which the 
purchaser had to pay in order to obtain the tax sale certificate; the purchaser of the tax 
sale certificate is also entitled to be reimbursed for all subsequent taxes paid by the 
purchaser, and if such purchaser has paid penalties and interest on such subsequent 
taxes, then he would be entitled to reimbursement for the same. In case the purchaser 
has only paid taxes for the year for which such tax sale certificate issued and has left 
subsequent taxes unpaid, the owner or person having a legal or equitable right therein 
before being allowed to redeem must pay to the county treasurer for the benefit of the 
county all taxes theretofore levied and due to the county on said property.  

Under the above law, the purchaser of a tax sale certificate cannot collect interest on his 
investment except the interest which the statute provides for the same, being interest on 
the taxes for which said property was sold.  

In case the purchaser purchased tax sale certificates for different years and said 
property had been sold to the county for different years, then the purchaser would be 
entitled to interest on the amount which he had paid for such tax sale certificates. In 
other words, the provision for payment of interest only applies to property which has 
been actually sold by the county, and where taxes for subsequent years is due and the 



 

 

property has not been sold to the county then the purchaser is not entitled to interest on 
his investment even though he has paid such unpaid taxes in cases where the property 
has not been sold to the county.  

You desire to know whether or not the purchaser or the assignee of the tax sale 
certificate is entitled to actual physical possession of the property or properties covered 
in the tax sale certificate purchased by the assignee from the county. The purchaser is 
not entitled to the possession of said property until the expiration of the redemption 
period and until he shall have received a deed from the county. § 452 of Chapter 133, 
Laws of 1921, provides that where the property has not been redeemed within three 
years from the date of the recording of the tax sale certificate the holder of such 
certificate may demand of the county treasurer a deed to the property, and the deed 
vests in the grantee, his heirs, successors and assigns a perfect and complete title in 
fee simple, free and clear of all liens and encumbrances, except taxes levied thereon 
prior or subsequent to the year for which said property was sold. When the purchaser 
has received his deed to the property he may then proceed to obtain possession of the 
premises.  


