Opinion No. [29-110]
August 7, 1929
TO: Office of the Attorney General of New Mexico
TAXATION -- Disposition of costs collected after suit filed.
OPINION

| have your favor of the 2nd inst. requesting my opinion as to the meaning of the last
two lines of section 2 of chapter 143 of the Laws of 1929, which read: "and credit such
service and court fees to the fund to which such fees would be credited if received from
the Clerk of Court." In your letter to me you state as follows:

"The writer knows that it was the intention of the member who introduced House Bill 327
to provide for the re-payment to whatever fund a sheriff might have theretofore been
reimbursed for service fees of the amount thereof when it should be collected with the
tax. For instance, should the County Commissioners pay a sheriff for service fee out of
the General Fund, it was the thought that when that fee should be collected with the tax
the amount thereof should be credited to the General Fund."

What you wish to know is whether or not, under the present condition of the Act, the
funds can be treated in the manner indicated as the intention of the introducer of the bill.

In reply thereto will state that the wording of this statute as it stands, means that the
treasurer shall collect the fees and put them in the same funds as they they had been
first paid to the clerk and then by him turned over to the treasurer, as heretofore done.
In other words, no one can go into the treasurers office and pay up his taxes, after a suit
has been commenced against him, without at the same time paying these accrued
costs that have accrued against him in the case in court.

The only changes this new law of 1929 has effected are first, the sheriff cannot demand
his costs in advance in a tax suit, as he could under section 1268 of Code of 1915; and
second, provides for the collection of the court costs by the Treasurer if the taxes are
paid to him, after suit is filed. The distribution of the collected costs and the payment of
the sheriff are left exactly as they were under the old law.

| can see no possible interpretation of this new statute that would accord with the one
suggested in your letter, as the one intended by the author of the bill.



