
 

 

Opinion No. [29-107]  

November 13, 1929  

TO: Office of the Attorney General of New Mexico  

TAXATION -- Redemption (under § 8, Ch. 114, Laws of 1929) of part of property 
described in a tax lien certificate.  

OPINION  

Reference is made to yours of the 6th inst. in which you request an opinion from this 
office as to whether a person having a legal or an equitable interest in only a part of 
property described in a tax lien certificate may, under the provisions of section 8, 
chapter 114 of the Laws of 1929, redeem that property without tendering the full face 
value of the certificate upon which such property appears.  

The question you propound is a practical one and somewhat puzzling in view of the 
wording of the section of statute to which reference is made. In seeking an answer to 
the question it may be helpful to consider other steps and requirements of the 
procedure in taxation antedating the issuing of the tax lien certificate.  

First we note that the lien for taxes is not created by the issuing of a certificate nor by 
delinquency in the payment of taxes but exists from the beginning of the year in which 
the levy is made as provided by section 413, chapter 133, Laws of 1921.  

"All taxes levied upon real estate shall be a lien thereon from the first day of January of 
the year in which the levy is made and continue as such until paid or foreclosed by 
sale."  

From the language just quoted as well as in keeping with rules generally enforced, the 
taxes assessed upon a particular parcel or tract of land are a lien upon that particular 
tract alone and not upon other parcels of real estate even though belonging to the same 
owner and situated in the same county.  

The existence of a tax lien certificate presupposes a compliance with all the 
requirements as to the making of returns, the assessment and the extending of taxes on 
the rolls prior to their delivery to the treasurer. It is the duty of the owner or agent listing 
property for taxation in describing real estate to give a description "such as would be 
sufficient in a deed to identify it so that title thereto would pass." (Sec. 6, Ch. 102, Laws 
of 1925) In case of failure on the part of the owner to make return, it is the duty of the 
assessor to enter the property as definitely as his knowledge and diligence will permit. 
Each separate lot or parcel of real estate so listed is extended on the tax roll 
independently and if taxes are not paid and it eventually becomes the duty of the 
special tax collector to issue a tax lien certificate, each such certificate should include 
and describe but one lot or parcel of real estate.  



 

 

We note also that at least prior to the merging of delinquent taxes in tax lien certificates 
there is a provision for the payment of taxes due on any part of the property taxes when 
the value of such part can be definitely ascertained from the tax roll. The provision is 
contained in Section 411, Chapter 133, Laws of 1921.  

"The County Treasurer shall make proper entries on the tax roll opposite the entry of the 
assessment and upon the cash book of all payments of taxes. Any person from whom 
taxes are payable may pay the taxes due on any part of the property taxed, without 
paying on the whole, when the face value of the part can be definitely ascertained from 
the tax roll."  

Section 8, Chapter 114, Laws of 1929 is as follows:  

"The owner of, or any person having a legal or equitable interest in, the property 
described in any certificate of lien, may have such certificate released at any time prior 
to the sale of such property by paying to the County Treasurer of the county to which 
such certificate was issued, the amount of the face value thereof plus accrued interest 
to the date of such payment. The treasurer, upon request of such payment, shall write 
or stamp across the face of the original and duplicate certificate the words, "Released 
this ___ day of ___ 19__. Receipt No. ___," filling in the blanks with the proper date and 
the number of the receipt issued as evidence of the payment, and thereupon such 
certificate shall become and be null and void and the lien discharged. If such certificate 
has been sold and assigned prior to such payment, the County Treasurer shall notify 
the assignee thereof, at his last known address, of the fact of such payment and release 
and that the money so paid is held subject to his order upon surrender of the duplicate 
certificate."  

As above suggested, and in order that taxes which may be delinquent on one lot or 
parcel of real estate be not certified as a lien on real estate other than that upon which 
such taxes were assessed, the certificate should contain the description of but one lot or 
parcel of real estate and correspond in that respect with the return made by the owner, 
or by the assessor as the case may be. In such case the treasurer will usually be able to 
definitely ascertain from the face of the certificate the amount to be received by him, 
that is, "the amount of the face value thereof plus accrued interest to the date of such 
payment," before he shall release the lien.  

The statute makes no specific provision for the release of a part only of the real estate 
therein described. Considering, however, the purpose of the tax lien certificate to be that 
of evidencing the preexisting lien described therein and securing the obligation of the 
taxes levied on the particular real estate therein described, including penalties, interest 
and costs and in the case of a certificate which does describe more than one lot or 
parcel of real estate, I can see no objection to treasurers, in cases which admit of such 
action and in which entries have been made in such way that the value of a part only of 
the real estate therein described can be definitely ascertained, segregating such part, 
accepting payment on the face value of the certificate as pertaining thereto and 
releasing such part from the lien prior to foreclosure and sale.  



 

 

The last preceding sentence may be somewhat involved. I have endeavored to limit it in 
its application to cases in which the specific property sought to be released and the 
taxes, interest, penalties and costs thereon can be definitely ascertained. Perhaps we 
should go farther and limit this also to cases in which the tax lien certificate has not 
been assigned and remains the property of the county. In the case of an assigned 
certificate, I do not deem it advisable for a treasurer to assume to segregate any part of 
the real estate therein described without the written assent of the assignee or by court 
order. It probably would be better for treasurers to refuse, in such cases, to accept less 
than the face value of the certificate. The result of this would probably be that before 
long someone desiring a release of a part only of the property described would start a 
mandamus proceeding, which might be conducted as a friendly suit through the 
Supreme Court, in order that an authoritative and binding opinion might be obtained.  


