
 

 

Opinion No. [29-17]  

December 9, 1929  

BY: M. A. OTERO, JR., Attorney General  

TO: Mrs. Thelma T. Lusk, County Clerk, Carlsbad, New Mexico.  

COUNTY OFFICERS -- Probate Judge may perform marriage ceremony and accept 
gift.  

OPINION  

I am just in receipt of your favor of the 7th inst. asking me whether or not the probate 
judge has the authority to perform marriage ceremonies, and if so whether or not he 
may retain the fees derived therefrom.  

In reply thereto will say that section 3426 of the 1915 Code gives the power to 
solemnize marriages to celrgymen and to any "Civil Magistrate." Anderson's Law 
Dictionary defines "magistrate" as "A governor, ruler, officer." Any magistrate not military 
would be a civil magistrate, so any civil officer would be a civil magistrate. A probate 
judge is a county officer and hence a civil magistrate and authorized to solemnize 
marriages.  

There is no provision of law for the collection of any fees for such services by the 
probate judges and if fees are collected he would be guilty of collecting illegal fees and 
could be prosecuted therefor. However, if the parties choose voluntarily to give him a 
gift, in any sum to be determined by them, then he could keep such gift as his own and 
would not be required to turn it in to the county, but such officer should be very careful 
not to name the amount or in any way compel the payment of the same.  

Trusting that the foregoing gives you the information you desire and with very kindest 
personal regards to both you and Aud, and wishing you all a very Merry Christmas, I 
am,  


