
 

 

Opinion No. [29-44]  

August 26, 1929  

BY: J. A. MILLER, Assistant Attorney General  

TO: C. J. Devereaux, Inc., P. O. Box 1067, Casper, Wyoming.  

JUSTICE OF THE PEACE -- Not to be interested in collection agency. CONSTABLE -- 
Not to be interested in collection agency.  

OPINION  

In answer to yours of the 21st instant, asking information as to statutes of New Mexico 
pertaining to the collection of accounts by Justices of the Peace and Constables, you 
are advised that Sections 143 and 144 of the Act of February 5, 1889, as amended by 
Chapter 37 of the Session Laws of New Mexico 1919, are as follows:  

"Sec. 143. No Justice of the Peace or Constable shall, directly or indirectly, buy or be 
interested in buying any bond, note or other demand, evidence of indebtedness or 
cause of action, for the purpose of commencing any suit thereon before a Justice of the 
Peace, nor shall any Justice of the Peace or Constable, either before or after suit, lend 
or advance or procure to be lent or advanced, any money or other valuable thing, to any 
person, in consideration of, or as a reward for, or inducement to, the placing or having 
placed in the hands of such Justice of the Peace or Constable any debt, demand, chose 
in action or cause of action, whatever, for prosecution or collection in any court presided 
over or attended in his official capacity, and no Justice of the Peace shall be interested 
in or operate a collecting agency, or collect, attempt to collect, or become interested in 
collecting any such claims or demands, or to receive any commission, percentage, fees 
or charges for any such collections made by himself or others, by or without suit, and no 
justice of the peace shall institute or influence any other person to institute any suit in 
court presided over by him, to enforce collection of such demands or claims."  

"Sec. 144. Every justice of the peace or constable violating any provision of the 
foregoing section shall be deemed guilty of a misdemeanor and on conviction thereof 
before the district court shall be punished by a fine of not less than Twenty-five Dollars 
($ 25.00) and not more than One Hundred Dollars ($ 100.00), or imprisonment for not 
less than thirty days nor more than ninety days, or by both fine and imprisonment, and 
by removal from, and forfeiture of right to, office."  


